Erdélyen a turisták szeme

Gasztronó­miai téren is erős régióról van szó, hiszen ha egy turista több időt tölt el itt, akkor kétszáz-háromszáz kilométerenként különböző kulináris csodákkal találkozhat.

null
A nagyváradi vár szabadon látogatható, amelyet hosszú évtizedeken után, meglehetősen elhanyagolt állapotban kezdtek helyrehozni Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre előkelőbb helyet kap Erdély a nemzetközi turizmus térképén, különösen divatos úti céllá váltak a várak, kastélyok. A rangos Condé Nast Traveller utazási magazin tizenkilenc célállomást javasol erre az évre az utazóknak, s a gondosan válogatott, szűk listán Erdély is helyet kapott.

A lap szak­értői megerősítik, hogy nemzetközi viszonylatban továbbra is a törcsvári kastély számít a legnépszerűbb erdélyi látványosságnak, amiben Drakula legendájának vannak elévülhetetlen érdemei. A lista összeállítói egyebek mellett megemlítik az almakereki Apafi-kastélyt, kitérnek Károly walesi herceg szerepvállalására az épített örökség megmentéséért, de írnak a kulturális sokszínűségről, a feltörekvő borkultúráról és a lakosság vendégszeretetéről is.

A nagyváradi vár szabadon látogatható, amelyet hosszú évtizedeken után, meglehetősen elhanyagolt állapotban kezdtek helyrehozni
Fotó: MTI/Oláh Tibor

Az Erdély-szerte fejlődő várturizmust a látogatószámok is megerősítik. Törcsváron tavaly egymillió turista fordult meg. A második leglátogatottabb erődítmény a barcarozsnyói volt. A szászok által emelt parasztvárba 450 ezren váltottak belépőt 2018-ban – számolt be egy korábbi írásában a Maszol hírportál.

A harmadik helyre szoruló Vajdahunyad vára 350 ezer látogatót vonzott. A nagyváradi vár szabadon látogatható, ezért az ott megforduló turisták számáról nincs pontos adat. Szintén szabad a bejárás az uniós pénzből igényesen felújított gyulafehérvári erődítménybe. A turisták kedvence a Déva fölé magasodó egykori sasfészek is. Rohamosan emelkedik a fogarasi vár népszerűsége, s Kőhalmon is fejlődik az idegenforgalom. A csíkszeredai Mikó várára tavaly 35 ezren voltak kíváncsiak, ami viszont gyenge évnek számít.

Bács Béla János csíkszeredai idegenvezető a Székelyhon portálnak megerősítette, hogy Erdély egyre felkapottabb úti cél a külföldi turisták kö­rében. Három évvel korábban a Lonely Planet utazási magazinban Erdélyt az első helyre rangsorolták a világ ré­gióinak listáján. „A turisták azt látják, hogy valami olyasmi van itt ­Európa szélén, ami nagyon érdekes számukra. Az is elmond­ható, hogy elsősorban a szász örökséget látogatják. Bár a szászok száma mára nagyon lecsökkent, de amit felépítettek nyolcszáz év alatt, az az ország turizmusának a központjában áll.

Erdélyben is a szász épített örökség az egyik legrégebbi, legértékesebb és legsokszínűbb” – emelte ki az idegenvezető. Hozzátette, gasztronó­miai téren is erős régióról van szó, hiszen ha egy turista több időt tölt el itt, akkor kétszáz-háromszáz kilométerenként – ahogy a nagyobb tájegységek változnak – különböző kulináris csodákkal találkozhat. Bács Béla János ugyanakkor a hiányosságok között említi, hogy kevés a turistáknak szánt program, rossz az infrastruktúra, s még nem történt egy általános szemléletváltás a térségben, hiányzik az együttműködésen alapuló szervezettség, csak elszórtan vannak jó példák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.