Erőteljesebb fellépés a falopás ellen

Magyar Nemzet
2019. 05. 21. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-szerte növekszik az igény a fára mint tüzelő- és nyersanyagra. Ezzel együtt az illegális fakitermelés és -kereskedelem is veszélyezteti a fával borított területek fenntartható hasznosítását. A hatósági fellépések eredményeként viszont egyre érzékelhetőbb a visszaélések megfékezése – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatóság közzétette a faanyag-kereskedelmi láncok 2018. évi ellenőrzésének összefoglaló eredményeit, valamint megyei bontásban az előző év statisztikai adatait az illegális fakitermelés mértékéről.

Ezekből kitűnik, hogy a Nébih által tavaly elvégzett vizsgálatok száma több mint nyolcvan százalékkal emelkedett az előző évi után. Az eredmény 2017-tel összevetve több mint tízszer annyi hatósági zár alá vett, illetve elkobzott, illegálisan forgalomba hozott faanyag, ami mintegy 130 kamionnyi tételt jelent. A bírságok összértéke tavaly 37,9 millió forintra ugrott az azt megelőző 12,3 millióról.

Az illegális fakitermeléssel leginkább érintett területek Somogy megye nyugati része, Pest és Bács-Kiskun megye, valamint Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Az állami erdőgazdálkodási vállalatok tavaly összesen 120 millió forintot meghaladó kárt könyveltek el.

A Nébih hangsúlyozta: az eredményes hatósági fellépéshez bárki hozzájárulhat. Azt kérik, aki gyanús vagy illegális faanyag-kereskedelemre utaló jeleket észlel, haladéktalanul jelezze azt az [email protected] e-mail-címen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.