Fokozódnak a növekedési várakozások

Rácz Gergő
2019. 05. 11. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre feljebb kúsznak az elemzői várakozások az idei első negyedévi növekedési adat kapcsán. Eltérések vannak, ám abban a közgazdászok egyetértenek, hogy történelmi rekordra van kilátás jövő szerdán, amikor a Központi Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozza 2019 első három hónapjának GDP-adatát.

– Kössék be magukat, Magyarország tövig nyomja a gázt – írta legújabb előrejelzésében Virovácz Péter, az ING elemzője, aki az eddigi legmagasabb, 5,5 százalékos előrejelzésekkel szemben éves összevetésben már 6 százalékos bővüléssel kalkulál az év első három hónapjában.

– Az eddig megjelent ipari, építőipari, fogyasztási és külkereskedelmi adatok alapján arra számítunk, hogy 5 százalék lehetett az éves GDP-növekedési ütem az év első három hónapjában. Negyedéves összevetésben 1,3-1,4 százalék körüli növekedést érhetett el a gazdaság – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A növekedést a felhasználási oldalon főként a beruházási többlet és a lakossági fogyasztás további bővülése húzta. A termelési oldalon pedig az iparba belépő újabb kapacitások, az építőipari száguldás és a szolgáltatások iránti erős kereslet húzta fel a GDP-t.

Az OTP Bank tegnap ismertetett várakozásai szerint egész évben 4,5 százalékkal nő a gazdaság. Bencsik László vezérigazgató-helyettes a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, hogy a régió többi országában is növekedés várható, ami az egész OTP-csoportnak kedvez. A csoport az elemzői várakozásoknál jobb első negyedévet zárt, 72,6 milliárd forint konszolidált adózás utáni nyereséget ért el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.