időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Horvát LNG-terminál: függőben a részvásárlás

Magyar Nemzet
2019.05.03. 08:47

Közép-Európában nem haladnak megnyugtató ütemben a gázbeszerzés sokszínűsítését biztosító beruházások – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter egy brüsszeli energiakonferencia után.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a Magyarországot diverzifikációra felszólítóktól függ, hogy lehetséges-e eltérni az egyetlen, orosz beszerzési forrástól. Ilyen a cseppfolyós földgáz (LNG) fogadására alkalmas, Horvátországban építendő terminál esete is – fűzte hozzá a tárcavezető az MTI szerint –, amelynek a magyar állam megvásárolná a 25 százalékát, ám érdemben még nem kapott választ Zágrábtól.

A tulajdonvásárlás és a kapacitáslekötés kérdését összekötné a horvát kormány, ám ez Magyarországnak nem érdeke – fejtette ki Szijjártó Péter. Jelezte: 2021-re elkészül a Lengyelország és Szlovákia közötti gázvezeték-összeköttetés, így abból az irányból lehetővé válik az LNG importja.

Szijjártó Péter a konferencián Rick Perry amerikai energiaügyi miniszterrel, illetve az amerikai Exxon-Mobil egyik igazgatójával is tárgyalt. Rámutatott, hogy a cég és az OMV alkotta konzorcium a romániai szabályozás miatt nem hozta meg a végső döntést a fekete-tengeri Neptun gázmező kitermeléséről.

Ana Birchall román miniszterelnök-helyettes a Rick Perryvel folytatott egyeztetése után azt közölte, hogy országa átlátható és vonzó beruházási környezetet kíván teremteni az energiavállalatoknak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.