Közeleg az azonosítási határidő a bankoknál

Rácz Gergő
2019. 05. 17. 8:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából másfél hónapjuk maradt a pénzpiaci szolgáltatók ügyfeleinek, hogy eleget tegyenek a pénzmosás elleni szabályoknak, és frissítsék személyi adataikat bankjuknál, biztosítójuknál.

Az ügyfeleknek június 26-ig kell azonosítaniuk magukat, mert ellenkező esetben zárolják a számlát – figyelmeztetett tegnap a közmédiában Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Az intézkedés uniós, illetve hazai jogszabály alapján vált szükségessé. Binder István hozzátette, az azonosítás, az okmányok másolása néhány percet vesz igénybe, emellett az ügyfeleknek nyilatkozniuk kell arról, hogy nem kiemelt közszereplők, mert rájuk többletelőírások vonatkoznak.

Mint mondta, az azonosítási kötelezettség jellemzően azokra vonatkozik, akik az elmúlt két évben nem jártak személyesen a bankjuknál. A többiek adatait ugyanis időközben valószínűleg egyeztették.

A vonatkozó előírások szerint az azonosítás engedélyezett postán vagy e-mailen is, utóbbi feltétele, hogy a dokumentumok a banknál bejelentett e-mail-címről érkezzenek.

Amint lapunk korábbi felméréseiből kiderült, az érintett ügyfeleknek a legegyszerűbb megoldás a személyes ügyintézés, mivel a postai egyeztetés több helyen körülményes, a digitális csatornákat pedig csak kevés bank használja.

A számlához tartozó csoportos beszedéseket az adategyeztetés hiányában is teljesítik a bankok, azonban egyedi utalásokra vagy pénzfelvételre nem lesz lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.