Magyar fejlesztésű pénztárgépre válthatnak nemsokára a görögök

Több ország érdeklődik a hazai fejlesztésű online pénztárgéprendszer iránt, a görögök tervbe is vették a szisztéma helyszíni tanulmányozását — mondta lapunknak Tamásné Czinege Csilla adószakmai helyettes államtitkár, miután a közelmúltban adóügyi szakmai fórumon vettek részt a magyar adóhivatal képviselői, amelyen bemutatták a technológiát. A feketegazdaság letöréséért kialakított magyar adómódszerek nyomán érzékelhető mértékben csökkent az a mérőszám, amely a csalások és más okok miatt elmaradó áfabevételek nagyságát mutatja meg.

Jakubász Tamás
2019. 05. 02. 7:41
null
Egyedülálló technológia. A kassza rendszeresen továbbítja a forgalmi adatokat az adóhivatalhoz Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chilében tartotta meg nemrégiben adószakmai fórumát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Az eseményen a magyar adóhivatal képviselői is részt vettek, s bemutatták a hazai fejlesztésű ­online pénztárgéprendszert. – A szisztéma technológiáját tekintve egyedülálló a világon. Minden egyes kasszában úgynevezett adóügyi ellenőrző egység működik, amely rögzíti, tárolja és rendszeresen továbbítja az adóhivatalhoz a pénztárgép adatait. Az információk elsősorban az értékesítésekről szólnak, de a rendszer feljegyez számos műszaki mutatót és bizonyos eseményeket is, így például a ki- és bekapcsolást – magyarázta lapunknak a Pénzügyminisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Tamásné Czinege Csilla kifejtette, a magyar fejlesztésű online rendszer több ország képviselőinek figyelmét is felkeltette, az adóhivatali vezető az érdeklődők közül Kolumbia, Szaúd-Arábia és Görögország küldöttségét említette meg külön. – A görögök tervbe is vették a rendszer helyszíni tanulmányozását – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Egyedülálló technológia. A kassza rendszeresen továbbítja a forgalmi adatokat az adóhivatalhoz
Fotó: Bach Máté

Tamásné Czinege Csilla felidézte, hogy az online pénztárgépek története 2013-ra nyúlik vissza, akkor helyezték üzembe az első készüléket. A rendszert jelenleg mintegy kétszázezer kassza alkotja, a gépekből átlagosan napi tízmillió nyugta fut be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

– Az eddig beérkezett adatok mennyisége több mint 150 terabyte-ot tesz ki, az adatbázis 27 milliárd számlát, nyugtát tartalmaz – sorolta a helyettes államtitkár. Kitért arra is, hogy az ­online pénztárgépek rendszerét azért hozták létre, hogy láthatóvá váljanak a korábban eltitkolt bevételek, ezáltal tisztuljon a piac és növekedjenek az adóbevételek. – Az adatok ismeretében ma már kijelenthető, hogy a törekvéseket siker koronázta – mondta Tamásné Czinege Csilla, majd hozzátette: az online pénztárgépek és más, az adóbeszedés hatékonyságát javító intézkedések nyomán 2013 és 2015 között Magyarországon 20,9 százalékról 13,7 százalékra csökkent az úgynevezett áfarés, vagyis az az arány, amely a csalások és más okok miatt elmaradó áfabevételek nagyságát mutatja meg.

Minta Ázsiának

A honi adóügyi megoldások sikere lassacskán világhírű lesz – erre lehet következtetni legalábbis abból a hírből, mely szerint már Kazahsztánban is érdeklődnek a NAV módszerei iránt. A hét elején magyar gazdasági delegáció tárgyalt az ­ázsiai országban, ennek eredményeiről a Pénzügyminisztérium adott rövid tájékoztatást. – Komoly érdeklődést mutat Kazahsztán a magyar adópolitikai és gazdaságfehérítő intézkedések iránt, ezért készek vagyunk erősíteni a kapcsolatainkat az adó- és vámdigitalizáció területén – jelentette ki a minisztérium közleménye szerint Varga Mihály, ­miután együttműködési megállapodást írt alá a kazah pénzügyminiszter-helyettessel. A magyar tárcavezető arról tájékoztatta tárgyalópartnereit, hogy a honi adórendszer az egyik legversenyképesebb az Európai Unióban, s arról is, hogy a magyar kormány az elmúlt években a bürokrácia mérséklésével, az adóbeszedés hatékonyságának növelésével, az adóhatóság szolgáltató jellegének fokozásával és digitális megoldásokkal erősítette az adórendszert. Varga Mihály úgy vélte, a magyar módszerek mintául szolgálhatnak az ázsiai országnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.