Megugrott a cseppfolyós földgáz importja

2019. 05. 30. 10:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai gázpiacokon az elmúlt fél évben tapasztalt csökkenő ártrendhez a viszonylag enyhe időjárás mellett az Európán kívüli folyamatok is nagymértékben hozzájárultak – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áprilisi földgázpiac-monito­ring riportjában.

Egyrészt több új földgáz-cseppfolyósító (LNG-) terminál lépett üzembe, növelve az LNG világpiaci kínálatát. Ezzel párhuzamosan pedig az ázsiai piacokon több tényező miatt is esett a kereslet, így a világszinten kialakult LNG-többlet felvevőpiaca Európa lett.

Idén tavasszal már háromszor nagyobb volt az európai LNG-import, mint 2018 januárjában. Ugyanakkor a másnapi árak hónapok óta tartó csökkenő tendenciája áprilisban megfordult, és rövid időn belül három ­euróval drágult a földgáz megawattórája (MWh) az európai piacokon. A hónap végi korrekció után a magyar piac március végéhez képest 1,5 euró/MWh-val drágábban zárta az áprilist.

Jelentős fejlemény az energiahivatal szerint, hogy áprilisban a szén-dioxid-kvóta ára 25 százalékkal emelkedett, elérve tízéves csúcsát. Emiatt több ország váltott a gáztüzelésű erőművekre a széntüzelésűekről az áramtermelésben, ezáltal pedig nőtt a földgáz iránti kereslet.

A beáramló nagy mennyiségű LNG mellett a csővezetéken exportáló szereplők nem akartak piacot veszíteni, így végül a gázárak csökkentek, a többlet pedig a tárolókba került.

Az olcsó import és az enyhe tél eredményeként az európai tárolók átlagosan 40 százalékos készletszinten álltak a tavasz elején. A tárolásra az orosz–ukrán gáztranzitszerződés megújításának bizonytalansága is kihat, valamint az, hogy a nyugat-európai piacokon tárolókat zártak be és csökkent a rugalmas gázkitermelés aránya. A tárolás jelenleg nagy értékkel bír, hiszen a régiónkban meghatározó osztrák piacon a május havi termék öt euró/MWh-val olcsóbb, mint a téli szállítású földgáz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.