Nagy váltás a lakástakarék-piacon

Mintegy ötvenezer ügyfelének 64 ezer szereződése kerül új szolgáltatóhoz, miután az Erste megvette az Aegon lakás-takarékpénztár portfólióját. Az ügyfeleknek új terméket is kínálnak a versenytársakhoz hasonlóan, amelyek ugyan nem vethetők össze korábbi támogatott konstrukcióval, de arányaiban így is vonzó hozamokat kínálnak.

Rácz Gergő
2019. 05. 11. 19:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Átveszi az Aegon Lakás-takarékpénztár portfólióját az Erste Lakástakarék, a társasághoz kerülő 64 ezer szerződéssel a pénzintézet piaci részesedése a jelenlegi 10-ről 14 százalékra nő – közölte tegnap az osztrák hitelintézet, miután csütörtökön aláírta az erről szóló szerződést. A 101 milliárd forint mérlegfőösszegű Erste Lakástakarék 92 mil­liárd forint betétállományt kezel, míg az Aegon Lakás-takarékpénztár betétállománya megközelítette a harmincmilliárd forintot.

Az Erste 115 ezer ügyfél 157 ezer szerződését kezeli, míg az Aegonnak mintegy ötvenezer ügyfele van. Az Erste szerződött állománya eléri a 680 milliárd forintot, az Aegoné közel 230 milliárd forintot tesz ki. A tranzakció hatósági jóváhagyáshoz kötött, az érintett ügyfelek adataik átadása előtt 60 nappal kapnak tájékoztatást az őket, illetve szerződéseiket érintő változásokról, és dönthetnek, hogy maradnak vagy más szolgáltatóhoz mennek.

A bejelentés értelmében az Erste Lakástakarék a tegnapi nappal újraindította az előtakarékossági termékek értékesítését. A maximum nyolcéves megtakarítási időszak mellé az ügyfelek havi húszezer, harmincezer és negyvenezer forint befizetése közül választhatnak. Az új termékpalettával a megtakarítók hozzájuthatnak egy 13. havi bónuszhoz, ami a korábbi állami támogatást hivatott helyettesíteni, és a bank lakástakarék-üzletága az elérhető termékeit eleve igyekszik a lehető leg­egyszerűbbre venni, hogy minden ügyfélnek átlátható legyen az évek alatt elérhető hozamszint.

A lakástakarékok piaca alapjaiban változott meg, amikor tavaly a kormány a megtakarítási forma adótámogatásának eltörlése mellett döntött. Immár az Erste mellett az OTP és a hagyományosan ezen a piacon aktív Fundamenta maradt. Bár a 8,33 százalékos bónusz, amivel most az Erste próbálkozik, jócskán elmarad a korábbi 30 százalékos állami támogatástól, ezzel együtt vonzó lehet a változatlanul alacsony hozamkörnyezetben. Ráadásul, mivel immár az egyes szolgáltatók döntésén múlik az ügyintézés, az állami szereplő kiválásával, a lakástakarék-megtakarítások felhasználása is egyszerűbb lesz, sokkal könnyebb lesz a lakáscélú vásárlások, munkálatok adminisztrálása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.