Őszre teljesíti küldetését a Nemzeti Eszközkezelő

A mostani visszavásárlási körrel várhatóan teljesíti kitűzött céljait a Nemzeti Eszközkezelő, és ezt követően születhet döntés a cég jövőjéről is. Mint azt a Magyar Nemzetnek Fónagy János államtitkár elmondta, hó végéig várják a programban részt vevők nyilatkozatát ingatlanuk visszavásárlásáról. Akik nem tudnak vagy nem akarnak élni a lehetőséggel, ugyanúgy bérlőként lakhatnak tovább otthonukban.

Rácz Gergő
2019. 05. 13. 5:45
null
Van visszaút a tulajdonjoghoz. Egy összegben is, részletekben is ki lehet fizetni a vételárat Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május végéig nyilatkozhatnak a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) ügyfelei arról, hogy élni kívánnak-e az idén felkínált rendkívül kedvezményes visszavásárlási lehetőségekkel, ezt követően akár őszre döntés születhet az eszközkezelő jövőjéről – mondta a Magyar Nemzetnek Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. A NET azok nyilatkozatait várja, akik a 2011-ben indult kezdeményezés keretében beléptek a programba és most kedvezményesen, részletben vagy egy összegben visszavásárolnák ingatlanjukat, amelyekben jelenleg bérlőként lakhatnak.

A NET-konstrukció értelmében az állami vállalat több mint 36 ezer bajba jutott devizahiteles család házát, lakását vette meg a bankoktól, és kedvezményes bérleti díj ellenében biztosította a továbbiakban is a lakhatást.

Van visszaút a tulajdonjoghoz. Egy összegben is, részletekben is ki lehet fizetni a vételárat
Fotó: Éberling András

Fónagy János szerint Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter várhatóan a közeljövőben tesz javaslatot a kormánynak arra, hogy a cél teljesülését követően mi legyen a NET Zrt.-vel. Az a kis csoport, amelyik nem akar élni a visszavételi lehetőséggel, továbbra is bérlő maradhat ingatlanában. Jelenleg átlag 11 600 forint a ügyfelek által fizetett bérleti díj, ez a jelenlegi szabályozás szerint nyáron azoknál emelkedhet meg, akik most semmilyen nyilatkozatot, illetve visszajelzést nem küldenek a NET-nek. Erre az ügyfeleknek a tájékoztató levelek kézhezvételétől számítva 60 napjuk van.

Fónagy János elmondta: eddig 19 901 válasz érkezett a mintegy 32 500 megkeresett ügyféltől. Közülük 3779 az egyösszegűt, 14 106 a részletfizetést választotta és 2016 nyilatkozott arról, hogy a továbbiakban is bérlő maradna, tehát az ügyfelek kilencven százaléka hajlandó visszavásárolni korábbi otthonát.

Külön kiemelte, hogy a NET nem válogatott, minden érintettnek megküldte a visszavásárlási lehetőségről szóló tájékoztatást, amelyek egyénre szabottak az adott ingatlanra. Fónagy János szerint az egyösszegű visszavásárlás azok számára is elérhető, akik tiltólistán vannak, és nem juthatnának banki hitelhez, nekik például közeli hozzátartozójuk is megveheti az ingatlant. – Felnőtt embereknek tekintjük az ügyfeleket, akik felelős döntést tudnak hozni – mondta.

Az államtitkár elárulta azt is, hogy külön megállapodás született az összes olyan önkormányzattal, ahol működik az eszközkezelő, hogy az ügyfeleket helyben lássák el az összes szükséges információval, így minden érintettnek van hova segítségért fordulnia.

Fónagy János szerint a kormány nem tart attól, hogy a jövőben is szükség lenne egy olyan célzott intézményre, mint amilyen a NET volt. – A jelenlegi kabinet nem engedi, hogy ismét olyan helyzet alakuljon ki, mint ami a devizahitelezés bedőlése nyomán több százezer ember számára okozott egzisztenciális vészhelyzetet, és amire számos kormányzati intézkedéssel kellett reagálni.

A hatékony beavatkozásnak köszönhetően megszűnt a devizahitelek korszaka, és ma már kiszámítható, egyre bővülő otthonteremtési program segíti a családokat – tette hozzá az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.