Többet ér nálunk az osztrákok eurója

Az osztrák pénzintézet számításai szerint Magyarország a harmadik olyan ország, ahol a leginkább érdemes elkölteni a közös valutát.

Magyar Nemzet
2019. 05. 23. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy osztrák turista egy balatoni nyaralás alkalmával 72 százalékkal több szolgáltatást tud igénybe venni, mint odahaza – derül ki a Bank Austria legfrissebb elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogy az idén mekkorára nőtt a nyaralásra szánt euró vásárlóértéke az egyes országokban.

Az osztrák pénzintézet számításai szerint Magyarország a harmadik olyan ország, ahol a leginkább érdemes elkölteni a közös valutát. Hazánk turisztikai piacát Törökország és Bulgária előzi meg: a török líra leértékelődése miatt ugyanis több mint kétszer többet ér az euró, mint Ausztriában. A Bulgáriát választó osztrák utazók száz otthon megkeresett eurót elköltve, 189 euró értékben tudnak árut és szolgáltatásokat vásárolni a Fekete-tenger partján lévő nyaralóhelyeken.

Kiszámolták: a horvát tengerparton ugyanez a mutató 42 százalékos árelőnyt mutat, míg a népszerűbb úti célok közül a portugál, a görög és a szlovén tengerparton közel negyedével ér többet az euró, mint a bázisnak tekintett Ausztriában. Olaszországban az árelőny 7 százalékpontos, Kanadában és Németországban, továbbá az Egyesült Királyságban pedig hasonló színvonalú költekezéssel számolhatnak az Ausztriából származó vendégek, mint otthon. Franciaországban már jobban a zsebükbe kell nyúlniuk az osztrákoknak, ahol száz eurójuk 94-et ér, hasonlóan Svájchoz, ahol ez a mutató 72-nek felel meg.

Kovács Balázs turisztikai szakértő blogjában arra hívta fel a figyelmet: Magyarország továbbra is kedvelt, biztonságosan és könnyen elérhető, vendégszerető országként jellemezhető az osztrák turisták többsége számára. Várható, hogy hazánkban is jelentős költést produkálnak a nyári szezonban, mivel az ÖAMTC-Touristik felmérése szerint jelentősnek ígérkezik az osztrákok utazási kedve, az Ausztriából érkező vendégek fejenként 1237 eurót terveznek elkölteni a szabadságuk alatt.

A szakértő szerint a jelenséghez nagyban hozzájárul a szomszédos országban jellemző bőkezű juttatási rendszer. Ausztriá­ban az alkalmazottak 13. és 14. havi fizetést is kapnak, amelyből a 13. havit kifejezetten a nyári szabadságolások idején utalják a számlájukra. Ausztria a fizetett szabadságokkal is nagyvonalúbb az EU-tagok többségénél. Átlagosan 25 nap szabadság jár egy munkavállalónak, így az éves átlagban 13 ünnepnappal együtt 38 nap napjuk van az osztrákoknak üdülésre, pihenésre. Náluk is több szabadnap jár a spanyoloknak (44 nap), a finneknek (43) és a franciáknak (40 nap).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.