Tovább bővült az európai lízingpiac

Magyar Nemzet
2019. 05. 13. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatta a növekedést az európai lízingpiac 2018-ban, a végleges adatok szerint a kihelyezett összeg 7,3 százalékkal, 355 milliárd euróra emelkedett, a tőkekintlévőség pedig 3 százalékkal, 512 milliárd euróra gyarapodott.

Az európai piac növekedésének csaknem kétszerese volt a magyar piac bővülése – ismertette a vezető európai lízingcégeket tömörítő szervezet, a Leaseurope legfrissebb adatait a Magyar Lízingszövetség a távirati irodával.

A magyar piacon a kihelyezések összege megközelítette a 700 milliárd forintot, ami 13 százalékos emelkedés volt az egy évvel korábbihoz képest.

Az európai adatokból az is ­látható, hogy a kockázati költségek alacsonyak maradtak, de tavaly a bevételeket meghaladó mértékben emelkedtek, ez pedig a piaci szereplők jövedelmezőségére is hatással volt.

Az úgynevezett jövedelmezőségi mutató, amely az adózás előtti profit bevételekhez viszonyított arányát mutatja, a Leaseurope adatai szerint 2018-ban az európai lízingcégeknél átlagosan 41,9 százalékos volt, ami csökkenést jelent a 2017-es 43,9 százalékhoz képest.

A Leaseurope szak­értői arra számítanak, hogy az európai gazdaság lanyhulása és a bizonytalanságok miatt a tavalyinál mérsékeltebb lehet a növekedés 2019-ben.

A magyar piaci bővülés elsősorban a jármű-finanszírozásnak volt köszönhető, továbbá az építőipari fellendülés is rekordot eredményezett az építőipari gépek lízingfinanszírozásában.

A lízingszövetség még februárban ismertetett várakozása szerint az idén tíz százalékkal bővülhet a szektor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.