A babaváró hitelnél havi 200 ezernél kevesebb is elég

Kevesebb mint százezer forint is elég lehet a tízmilliós kölcsönhöz, mert lesz olyan hitelintézet, ahol az egy gyermek születése esetén elérhető kamatmentes törlesztőrészlet alapján vizsgálják az ügyfél jövedelemterhelhetőségét a július 1-jétől igényelhető babaváró hitelhez. A bankok a saját belső szabályzatuk alapján határozhatják meg, hogy milyen törlesztőrészlettel és milyen jövedelemterhelhetőséggel számolnak az elbírálásnál.

Horváth Éva
2019. 06. 26. 13:36
null
Jövő hét elején indul a roham a kölcsönért a bankfiókokban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban bejárta a sajtót a hír, hogy a bankok legalább havi nettó kétszázezer forint jövedelmet várnak majd el azoktól a házaspároktól, akik igényelni szeretnék a legmagasabb hitelösszegű, tízmillió forintos babaváró hitelt. A korábbi elemzések azt feltételezték, hogy a pénzügyi intézmények az elvárt jövedelmet a kamatozó időszak alatti törlesztőrészlet alapján fogják meghatározni. A Bank360 szakportál ugyanakkor megkérdezte a hitelintézeteket, és a válaszok alapján látszik: akad közöttük olyan, ahol „jóindulatúbb” lesz a hitelbírálat, mert a babaváró hitel kamatmentes törlesztőrészletéhez képest vizsgálják majd a jövedelmet. A portál kalkulációi szerint így akár 91 668 forintos havi nettó is elég lehet a tízmillió forint sikeres igényléséhez, amennyiben a bankok a törvényi maximumot, azaz ötvenszázalékos jövedelemterhelhetőséget alkalmazzák.

A Bank360 megkeresésére például a Sberbank megerősítette: a kamatmentes törlesztőrészlettel és ötvenszázalékos terhelhetőséggel számol, ám – szintén a portál korábbi információi alapján – az elvárt legkisebb jövedelem a banknál a minimálbér lesz, amely jelenleg 99 085 forint. Ez tehát azt jelenti, hogy biztosan lesz olyan pénzintézet, ahol a tízmillió forintos babaváró hitel húszéves futamidőre már havi nettó 99 085 forint jövedelemmel elérhető. Az egyes bankok között tehát hatalmas különbségek lehetnek. A magyarázat szerint ugyanis az egyes hitelintézetek a saját belső szabályzatuk alapján határozhatják meg, hogy milyen törlesztőrészlettel és milyen jövedelemterhelhetőséggel számolnak az elbírálásnál. A jogszabály kizárólag a maximális terhelhetőséget határozza meg, amely a fix kamatozású (legalább tízéves kamatperiódusú) kölcsönök esetén ötven százalék.

Jövő hét elején indul a roham a kölcsönért a bankfiókokban
Fotó: Havran Zoltán

Hatalmas különbség viszont a bankok között, hogy a babaváró hitel melyik (piaci kamatozású vagy kamatmentes) törlesztőrészletéhez képest vizsgálja majd a terhelhetőséget. A korábban megjelent információk alapján a hitelintézetek a legrosszabb forgatókönyvvel számolnak a hitelbírálat során, tehát azzal, hogy nem születik gyerek öt éven belül, és a törlesztőrészlet több mint 73 ezer forint lesz, amennyiben tízmillió forintot igényelnénk. Ez azonban nem általános, és van olyan pénzügyi intézmény, amely kevésbé konzervatív és kedvezőbb forgatókönyv alapján számol, ami azt jelenti, hogy a kamatmentes hitel törlesztőrészletéhez képest állapítja meg a szükséges jövedelmet.

A Bank360.hu babaváróhitel-kalkulátorával számolva a kamatmentes hitel törlesztőrészlete csak 45 834 forint, azaz majdnem harmincezer forinttal alacsonyabb a piaci kamatozással számolt forgatókönyvhöz képest. A fen­tiek alapján tehát a tízmillió forint sikeres igényléséhez azon bankoknál, amelyek a kamatmentes törlesztőrészletet veszik figyelembe a terhelhetőség vizsgálatakor, 91 ezer forint és 153 ezer forint között alakulhat az elvárt jövedelem. A kamattal terhelt törlesztőrészlet esetében ugyanez a kitétel 148 ezer forint és 247 ezer forint, a bank belső szabályzatától függően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.