– A balatoni gasztronómia életérzés – mondta Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége szerdán, Budapesten a Balaton 2019 gasztrokalauz című kiadvány bemutatóján, amely a Magyar Konyha Kiadó gondozásában jelent meg immár hetedik alkalommal.
– Korosztályunk számára a szocializmusban szerzett emlékek, határozták meg a balatoni életérzést – hangsúlyozta Lévai Anikó, aki a szerkesztőbizottság elnökeként működött közre a kötet összeállításában. Szavai szerint a rendszerváltás utáni évtizedben sajnos szinte csak a hekk és a sült kolbász jelentette a vendéglátást a magyar tenger partján.
– Míg régebben a Káli-medencében és Balatonfüreden volt a balatoni vendéglátás központja, addig mára egész régiók zárkóztak föl, igényes szolgáltatást nyújtva – ismertette Lévai Anikó hozzátéve, hogy megjelent az igényesség, és egyre inkább sikk lett a kifinomult kulináris igények kielégítése, olyannyira, hogy szükség van a balatoni gasztrokalauzra, amely több mint háromszáz vendéglátóhelyet ajánl az érdeklődőknek.
– Azért nincsen bennem nosztalgia a régi balatoni dolgok, mint a lángos vagy a fröccs iránt, mert ezek még mindig megvannak és kaphatók – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Lévai Anikó.
– Nem elveszett tehát valami, hanem sokkal színesebbé vált a kínálat. Amikor nyáron az unokáimmal megyek majd a strandra, biztos, hogy a lángossütőket én sem hagyom ki – fogalmazott a szerkesztőbizottság elnöke.