Hasznosítják a dél-pesti záporok vizét

A korszerű szennyvíztisztítási technológia révén a dél-pesti telep folyamatosan az előírt határértékek alatti, jó minőségű, tisztított vizet bocsát a Kis-Dunába.

Magyar Nemzet
2019. 06. 05. 17:16
null
Már az elmúlt években is javult a Duna vízminősége Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megduplázza a meglévő záporvíztározó-kapacitását a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep azzal a márciusban indult beruházással, amelynek köszönhe­tően a jelenlegi 3300 köbméter helyett várhatóan már idén 7000 köbméter záporvízzel hígított szennyvizet lesz képes tisztítás céljából tározni. Ennek a legnagyobb haszonélvezője a Fővárosi Csatornázási Művek közleménye szerint az érzékeny vízbázisú ráckevei–soroksári Duna-ág lesz.

A kapacitásbővítés a klímaváltozás következtében jelentkező özönvízszerű esőzések kezelése érdekében kezdődött tavasszal fővárosi beruházással. A bővítés ideje alatt – körülbelül két hónapig – nem tud fogadni záporvizet a tározó, de július 24-től újra üzembe lép – olvasható a közleményben.

Már az elmúlt években is javult a Duna vízminősége Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep naponta nyolcvanezer köbméter szenny­vizet képes megtisztítani. Kizárólag a kapacitását meghaladó, egyes esetekben előforduló, özönvízszerű esővízzel együtt érkező mennyiség kerüli el a telepet, addig az időtartamig, amíg a bővítő beruházás lehetővé nem teszi a régi víztározó újrabeüzemelését.

A korszerű szennyvíztisztítási technológia révén a dél-pesti telep folyamatosan az előírt határértékek alatti, jó minőségű, tisztított vizet bocsát a Kis-Dunába. Budapesten 2009 óta a csapadékmentes időben keletkezett szennyvíz száz százaléka biológiai tisztítást és tápanyag-eltávolítást követően kerül az élővízbe, így a beruházásoknak köszönhetően az elmúlt években jelentősen javult a Duna vízminősége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.