Minszk perelhetne a szennyezett olaj miatt

Magyar Nemzet
2019. 06. 29. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehéroroszország perre megy, ha Oroszország nem kompenzálja a Barátság kőolajvezeték beszennyeződése miatt kiesett nyereségét – jelentette ki Igor Ljasenko fehérorosz miniszterelnök-helyettes a minszki parlamentben. A távirati iroda tudósítása szerint Ljasenko rámutatott: a szennyeződés miatt Fehéroroszország a szükségesnél negyedmillió tonnával kevesebb olajat kapott. Moszkva eddig százezer tonna elmaradt olaj pótlásába egyezett bele.

A fehérorosz külügyminisztérium közölte, hogy az ország elnöke, Aljakszandr Lukasenka és orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin ma tárgyal a kétoldalú kapcsolatok egész spektrumáról. Putyin a 2. Európai Játékok alkalmából látogat el Minszkbe. Fehéroroszország a tervek szerint augusztus 15-ére tisztítja meg az olajvezetékeit a klórvegyülettel szennyezett orosz olajtól. Június 26-ig a belorusz rendszerből 705 ezer tonna szennyezett kőolajat pumpáltak vissza Oroszországba. Időközben 13-ra nőtt az ügy gyanúsítottjainak száma, akik kisebb olajvállalatok tulajdonosai és vezetői, illetve a Transznyefty olajszállítmányozási vállalat alkalmazottjai – számolt be a TASZSZ hírügynökség.

Fotó: MTI/Ráthy Sándor

Az olaj klórszennyeződését április 19-én fedezték fel Fehéroroszországban az 1960-as években lefektetett, német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyeztette az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből. Ukrajna április 25-én állította le a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját.

A Mol április 26-án közölte, hogy átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét, a hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj. Tiszta olaj a vezeték másik ágán május 29. óta érkezik ismét Magyarországra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium április 30-án jelentette be, hogy a kőolaj biztonsági készletének részleges felszabadításáról döntött, ezzel négyszázezer tonna nyersolaj vált elérhetővé a Molnak.

Ez a mennyiség a hazai biztonsági kőolajkészlet több mint hatvan százaléka, de a teljes kőolaj és kőolajtermék biztonsági készletének kevesebb mint harminc százaléka, ám a Mol nem használta fel a teljes felajánlott mennyiséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.