Olcsóságuk miatt keresik a zártkerteket

Magyar Nemzet
2019. 06. 12. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan menekülnek a város zajától és az egyre magasabb ingatlanáraktól a települések külterületére, zártkerti ingatlanokat keresve. Ezek a települések közelében található szőlők, gyümölcsösök, pincék, gazdasági és üdülőterületek. E telkeknek azonban jellemzően kisebb a beépíthetőségük, és a rajtuk található ingatlanok nem feltétlenül lakhatási céllal épültek, így jellemzően kisebb alapterületűek, nem teljes komforttal – hívta fel a figyelmet a Duna House (DH). Jelenleg kedvezőbb áruk miatt keresettek lakhatás céljából: ingatlanközvetítői tapasztalatok szerint a zártkertek akár 50-60 százalékkal olcsóbban érhetők el, mint a hasonló belterületi házak.

– A zártkerti ingatlanok közül a legnépszerűbbek az adott városhoz vagy településhez közel elhelyezkedő, lakható méretű, 40-60 négyzetméteres hétvégi nyaralóházak, amelyekbe a víz és a villany be van vezetve. Az ilyen típusú házakat ténylegesen lakhatási céllal vásárolják azok, akiknek korlátozottak az anyagi lehetőségeik. Városlakók inkább a kedvelt turisztikai környékeken keresnek ilyet, megtartva az ingatlan valódi nyaraló funkcióját – mondta Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője. Szerinte azonban a kedvezőbb ár mellett néhány nehézségre érdemes felkészülni, továbbá arra is, hogy az átlagosnál nagyobb kompromisszumokat kell kötni.

Benedikt Károly hangsúlyozta, ingatlanjogi szempontból nagyon fontos ellenőrizni, hogy az adott zártkerti övezeti telek a művelési ágból ki van-e vonva vagy nincs. Ha ugyanis utóbbi, akkor még jogilag művelési terület, azaz a földtörvény szabályai vonatkoznak rá, vagyis elővásárlási joggal és szabályozott dokumentációval terhelt lesz az ügylet.

Ezekben az esetekben az adásvétel során megnövekvő ügyintézési idővel kell számolni. Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy az elővásárlási joggal a legritkább esetben élnek az arra jogosultak, de ettől az eljárás ideje nem rövidül.

Pénzügyi szempontból, ha piacképes az ingatlan, lehet finanszírozó bankot találni, igaz, nagyobb önerővel kell rendelkezni. – Ha a területen lévő ingatlan besorolása nem lakóingatlan, akkor a családtámogatási kedvezmények nagy többsége nem vehető fel rá – figyelmeztetett a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.