időjárás 20°C Benedek 2023. március 21.
logo

Több adófajta is eltűnhet

Jakubász Tamás
2019.06.11. 05:45
Több adófajta is eltűnhet

A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma — tudta meg lapunk az adóügyi államtitkártól. Tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon idehaza, közülük néhány év alatt nagyjából húsz tűnhet el. Izer Norbert közölte: öt adófajtát már kivezetett a kormányzat, jövőre pedig újabb négynek mondhatnak búcsút a közterhek viselői.

Az adórendszer átalakítására készül a pénzügyi kormányzat – erről beszélt lapunknak a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Izer Norbert elöljáróban leszögezte: az adópolitikai lépéseket két fontos szempont vezérli. Az egyik az adómérséklés, a másik az egyszerűsítés, másképpen mondva az adminisztratív feladatok csökkentése.

– A magánszemélyeknél három éve gyakorlatilag nulla az adóadminisztráció, hiszen 2017 óta az adóhivatal készíti el ötmillió ember szja-bevallását. A cégeknél ugyanakkor más a helyzet, a 2017-es adatok szerint egy átlagos hazai társaságnak 277 órát kellett egy évben adóügyei elintézésére fordítania – kezdte a viszonyok bemutatását az államtitkár.

– A gazdasági szereplők bürokratikus terheit érdemben mérsékli majd, hogy 2021-től a vállalkozások legtöbb bevallását is az adóhivatal készíti el. A folyamat már elindult, hiszen idén minden hónapban jövedéki adóbevallási tervezetet küld a hatóság az érintett cégeknek – ismertette Izer Norbert.

A NAV-ügyfélszolgálatokon is csökken az adminisztráció
Fotó: Kurucz Árpád

Az államtitkár szerint az adminisztrációs terhek igazi mérséklését az adók számának drasztikus csökkentése hozza majd el. – A 2022-ig tartó kormányzati ciklus végén harmadával kevesebb adótípus lesz, mint a ciklus elején volt – közölte, s felidézte, hogy tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon idehaza. Azóta öt adót vezetett ki a kormányzat: a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már 2018-ban sem kellett megfizetni, 2019. január elsejétől pedig megszűnt a hitelintézeti különadó és a kulturális adó, miközben a baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt be.

– A munka folytatódik, jövőre további négy adónem szűnik meg – mondta Izer Norbert. Egy teherré olvad össze a tízszázalékos nyugdíjjárulék, a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a háromszázalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a másfél százalékos munkaerőpiaci járulék. – Ez nemcsak adminisztrációs könnyebbséget jelenthet a cégeknek, hanem költségcsökkentést is, hiszen nem több különböző számlára kell utalni ezentúl az összegeket, hanem csak egyre – vélekedett az államtitkár, majd megemlítette, hogy a negyedik megszűnő tehertípus az egyszerűsített vállalkozói adó lesz. Az eva rövidítéssel illetett adózási módszer korábban igen népszerű volt, a rekordévben, 2006-ban pél­dául több mint 99 ezer evást tartott nyilván az adóhivatal. Ehhez képest a múlt hónap végén 19 ezer tagot sem számlált az evások tábora.

Az államtitkár kiemelte, hogy a tárca ősszel tájékoztató kampányt indít a teen­dőkről. Ebben kifejtik például, hogy ha az evás nem tesz semmit, akkor az érintett 2020. január elsejétől – a törvény erejénél fogva – automatikusan az általános szabályok szerint adózik. De december 31-ig választható a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata, vagy a kisvállalati adó, a kiva. ­– A kisebb vállalkozásoknak egyébként a kata és a kiva megfelelő és rugalmas adózási megoldást kínál – tette hozzá Izer Norbert, megjegyezve, hogy a két adófajtához bármikor lehet csatlakozni: az érintett a bejelentkezést követő hónap első napjától már katásként, illetve kivásként adózik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.