Újabb aranykorszak jöhet

Nemzetközi piaci bizonytalanságok, formálódó válságok vagy aggályosabb politikai helyzet idején évszázadok óta megfigyelhető, hogy a befektetők az önmagában nemesfémként is biztos értékőrző arany felé fordulnak. Nincs ez másként manapság sem, amit jól jeleznek a piaci mozgások, valamint az arany és az ezüst unciánkénti árarányának alakulása.

Horváth Éva
2019. 06. 25. 11:34
Gold bars are seen at the Austrian Gold and Silver Separating Plant 'Oegussa' in Vienna
A gyengülő dollár szintén támogatja a sárga nemesfémet Fotó: Leonhard Foeger Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az elmúlt héten a nyersolaj produkálta a legnagyobb ármozgást a geopolitikai fejleményeknek és a globális kamatláb-csökkentési várakozásoknak köszönhetően, a legfeltűnőbb szereplőnek kétségkívül az arany számított, miután áttört egy olyan ellenállási szintet, amellyel 2014 óta hiába próbálkozott. Ehhez az áttöréshez azonban az kellett, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága megerősítse: a monetáris lazítás irányába halad. A piac gyakorlatilag már százszázalékosnak veszi, hogy a bizottság a július 31-i ülésén kamatlábat csökkent. Ennek hatására gyengült a dollár, ez pedig szintén támogatja az aranyat, nem is beszélve az amerikai–iráni viszony újbóli kiéleződéséről – véli a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója a pénzintézet legfrissebb elemzésében. Ole Hansen megítélése szerint szintén a várható központi banki kamatvágásokhoz kapcsolódik a kötvényhozamok csökkenése is. Az amerikai és európai kötvényhozamok további esésével a negatív hozamú adósságállomány globális szinten 13 billió (ezermilliárd) dollárnyira nőtt, ami új rekord, és ez nagyon alacsony szintre szorítja le az arany tartásának alternatív költségét is.

A gyengülő dollár szintén támogatja a sárga nemesfémet
Fotó: Reuters

Az aranynak most az a legnagyobb kihívás, hogy megtartsa az elmúlt napok nyereségeit, és megmutassa a befektetőknek, hogy a legújabban elért szintjei nem lokális maximumok, hanem potenciálisan új alapok – hangsúlyozza a szakember. Technikai szempontból a következő lehetséges ellenállási szint az 1433 dollár/unciánál van, amelyet az 1483 dollár/uncia szint követhet. Hétfő délután a nemzetközi árutőzsdén tartósan az 1410 dollár/uncia környékén mozgott a sárga nemesfém jegyzési ára.

Az arany új keletű erejének egy része egyébként geopolitikai eredetű, s jól érzékeltethető azzal, hogy megvizsgáljuk, vajon egy uncia arany áráért hány uncia ezüstöt kapunk. Ez az arány jelenleg 91 fölött van, ami 26 éve nem látott szint. A platina ugyancsak küszködik az arannyal szembeni alulértékeltséggel, ami jelenleg unciánként közel 590 dollár különbséget jelent az arany javára, és ez új rekord. Az arannyal szemben alulértékelt fémek érdekes lehetőségeket rejthetnek a befektetőknek, különösen akkor, ha az arany jelenlegi erősödése kifullad vagy a gazdaság újra az erősödés jeleit mutatja – fogalmaz a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója.

Az arany új keletű támogatottsága az ezüstnek talán még nagyobb lehetőséget jelent. Az ezüst részben ipari fémnek is tekinthető, és ebből az aspektusból nem hatnak rá kedvezően a recessziós félelmek. Az utóbbi néhány napban azonban kezdett életjelet mutatni az ezüst, miután a februártól májusig tartó eladási szakaszban kétszer annyit esett, mint az arany. Az arany–ezüst aránya is egyike azoknak a mutatóknak, amelyek a recesszió kockázatának növekedésére utalhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.