Adót csökkentene a bérek emelkedéséhez a jegybank

A személyi jövedelemadó csökkentésével jelentősebben felzárkóztathatók a régiós versenytársakhoz a hazai fizetések a szakértők és ágazati szereplők szerint. Ez azért is fontos, mivel a következő tíz évben az a cél, hogy megközelítsük Ausztria gazdasági fejlettségét.

Magyar Nemzet
2019. 07. 12. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria gazdasági fejlettségi szintjének megközelítése a következő tíz év legfontosabb feladata – hangsúlyozta tegnap Baksay Gergely.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának igazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén arról beszélt, a személyi jövedelemadó (szja) csökkentésével javítható Magyarország bérhelyzete. Ez azért is fontos, mert a keresetek az európai átlagnál jóval alacsonyabbak. A közterhek további mérséklésével a 2010 előtt még európai szinten is kiemelkedő arányú, ötven százalékot közelítő magyar ­adóék harminc százalék közelébe csökkenhet, ezzel az uniós tagállamok rangsorának alsó harmadába kerülne.

Baksay Gergely a távirati iroda összefoglalója szerint azt is kiemelte, a belföldi termelés hozzáadott értékét Magyarország az utóbbi években jelentősen, a visegrádi államok átlagához közeledve tudta emelni, a gazdasági fellendülés munkaerőigénye azonban nehezen követhető. Várakozása szerint a demográfiai folyamatok miatt tíz éven belül félmillióval csökkenhet a foglalkoztatottak száma, ezért a nyugdíjasok, az alacsony képzettségűek, a nők és a fia­talok magasabb arányú foglalkoztatását sürgette.

A termelés nőtt, de nehezen tart lépést a munkaerőpiac
Fotó: Mirkó István

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke úgy látja, hogy a munkavállalói létszám várhatóan több évtizeden át folytatódó csökkenését nem lehet ellensúlyozni új rétegek aktivizálásával. Emiatt foglalkoztatotti létszámot sem tűzne ki célul, inkább hosszú távon is tartható foglalkoztatási rátát tart megvalósítandónak. ­

Czomba Sándor volt foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a rendezvényen egyetértett a személyi jövedelemadó további csökkentésével, mivel annak véleménye szerint hosszú távon is kedvező hatásai lennének. A foglalkoztatottsági helyzetre utalva megjegyezte, hogy a keleti megyékben továbbra is a tíz százalékot közelíti a munkanélküliség. A magyar munkaerő azonban nem mozgékony, ezért a munkalehetőségeket állami támogatási rendszerrel el kell juttatni a rászoruló térségekbe.

A helyi tapasztalatokra hivatkozva megjegyezte azt is, hogy munkát nem mindenki akar vállalni, és országos szinten a százezret közelítheti azok száma, akik nem hagynák el a közfoglalkoztatást. A volt államtitkár szerint külföldi munkavállalók alkalmazásával csak meghívásra és megfelelő képzettség esetén lehet számolni. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője egyetértett a képzett és motivált külföldi munkaerő befogadásával, és azzal is, hogy a közfoglalkoztatottaknak csak egy része helyezhető át az elsődleges munkaerőpiacra. A szakértő úgy véli, hogy Magyarország a bérezés terén elmaradt a legfontosabb régiós versenytársaktól, ezért lát lehetőséget a fizetések további emelésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.