Átadási hullám indult az irodapiacon

Az idén többek közt az új lakások nagyszámú átadása fogja húzni az építőipart, legalább 25 ezer lakásra számít az ágazat.

2019. 07. 29. 11:30
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy új irodaépülettel bővült a budapesti modern irodaállomány a második negyedévben a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF) adatai szerint. A fórum a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a szóban forgó három hónap során adták át a Ferrum irodaházat, a Corvin Technology & Science Park két fázisát, ezeken kívül pedig a felújított Molnár19 irodaház került be a bérlésre szánt állományba. A teljes fővárosi modern irodaállomány ezzel jelenleg csaknem 3,7 millió négyzetmétert tesz ki, amelyen belül a többség A és B kategóriás, bérbeadásra szánt, úgynevezett spekulatív irodaterület, mintegy 605 ezer négyzetméter pedig saját tulajdonú irodaépület.

Az irodahelyek kihasználatlansági mutatója 6,3 százalékra csökkent, ami amellett, hogy az előző negyedévinél 0,8 százalékponttal kevesebb, újabb rekord­alacsony szintet jelent. Ismét a nem központi pesti alpiacon mérték a legalacsonyabb üresedést, ahol az irodaterületek mindössze 2,1 százaléka volt kihasználatlan. A legnagyobb, 36 százalékot meghaladó kihasználatlanság az agglomeráció épületeit jellemzi.

Fotó: Havran Zoltán

A BIEF közlése szerint a korábbi negyedévekhez hasonlóan a legnagyobb bérlői aktivitás a Váci úti folyosót jellemezte, ahol a teljes kereslet csaknem harmada jelentkezett. A Váci utat Dél-Buda és a Belváros irodaterületei követték. Az április–jú­niusi időszak három legnagyobb méretű tranzakciójából kettőt a Váci úti irodafolyosón írtak alá, mindkettő előszerződés volt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az építőipar idei termelését értékelve azt mondta, az irodapiacnak is kiemelt szerepe lesz abban, hogy az eddigi dinamikus évkezdet alapján, figyelembe véve a pálya egész éves lefutását, idén harminc százalék körüli növekedés várható. – Az idén többek közt az új lakások nagyszámú átadása fogja húzni az építőipart, legalább 25 ezer lakásra számít az ágazat. Emellett a budapesti irodapiacon 700 ezer négyzetméter van megvalósítási fázisban, ami szintén érdemi átadási hullámot fog eredményezni a következő egy-két évben, számottevően növelve a jelenlegi 3,7 millió négyzetméteres állományt – jelezte az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.