időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Az emberé a végső döntés

Nagy Kristóf
2019.07.03. 15:24
Az emberé a végső döntés

Emberközpontú szemlélettel, valamint a háromoldalú – kormányzati, munkaadói és munkavállalói – együttműködés erősítésével adható válasz a jövő munkaerőpiaci kihívásaira – hangzott el a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) létrehozásának századik évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének összefoglalójából kiderül: az ILO álláspontja szerint a munka világának technológiai átalakulása, a mesterséges intelligencia, az ­automatizáció, a robotizáció és a digitalizáció egyfelől veszélyekkel jár, mivel munkahelyek, hagyományos munkakörök szűnnek meg. Másfelől épp ezért lehetőséget is jelent, mivel új munkakörökhöz, feladattípusokhoz kell alkalmazkodniuk a dolgozóknak. Az új technológiák egyre nagyobb térnyerése mellett fontos szerepe lesz a klímaváltozás hatásainak enyhítésére az úgynevezett zöldgazdaság erősítésének, továbbá a növekvő demográfiai problémáknak. Utóbbi a munkaerőpiac mellett a társadalombiztosítási rendszerekre is nagy nyomást helyez.

Veszélyek és lehetőségek. Egyre több munkakör szűnik meg
Fotó: Bach Máté

A munkaügyi szervezet álláspontja szerint a jövő munkájának elengedhetetlen eleme a munkavállalók méltó munkakörülményeinek garantálása. Idetartozik egyebek mellett a munkavállalók alapvető jogainak garantálása, a munkaidő korlátozása, az egészség és a testi épség védelme, a munkavállalók nagyobb autonómiájának biztosítása a munkavégzésben. Fontos a munka és a szabadidő összehangolásának elősegítése, továbbá a munkavállalói részvétel, a szervezkedési szabadság és a kollektív alku lehetőségének garantálása. Ezeket a szempontokat pedig a munkaszerződésben foglaltak sem írhatják felül. A technológiai változásoknak a szervezet szerint a munka emberi arcát kell erősíte­niük, a végső döntést mindig az embernek kell meghoznia, s nem a mesterséges intelligenciának.

A Munkástanácsok összegző beszámolója szerint a mintegy ötven ország államfőinek és kormányfőinek részvételével zajló konferencián centenáriumi deklarációt fogadtak el, amely megerősíti az ILO szerepét és kijelöli tevékenységének fő irányát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.