Bért emelnének a vasútnál

A MÁV — saját forrás bevonása mellett — béremelésre fordítaná a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből származó megtakarítást. Amennyiben a fenntartó is rábólint a vasúttársaság terveire, több mint 18 ezer munkavállaló kaphat kiegészítő keresetrendezést. Habár ennek mértéke várhatóan nem lesz jelentős, ősszel kezdődhetnek egyeztetések egy, a korábbihoz hasonló, többéves bérrendezésről. Az ágazati szakszervezet jövőre 15 százalékos béremelést tart szükségesnek a közúti személyszállításban.

Nagy Kristóf
2019. 07. 08. 5:45
Várhatóan a MÁV-csoport tizennyolcezer dolgozóját érinti a döntés Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkavállalóknak adná a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentéséből származó mintegy 1,8 milliárd forintnyi megtakarítást – hangzott el a Vasúti Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének tájékoztatása szerint Homolya Róbert, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója ígéretet tett: július végéig elemzést készítenek arról, hogy a bértorlódás kezelésére milyen kompenzációkra van szükség, és ennek alapján – ha a fenntartó rábólint – kiegészítő bérrendezésre számíthatnak az érintett munkavállalók. A stratégiai munkakörökben, a létszámhiánnyal küzdő végrehajtó szolgálatban foglalkoztatott dolgozóknak tervez emelést a vállalat, ez a MÁV-csoport dolgozói közül hozzávetőleg 18 ezer főt érintene.

A 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodásban foglaltak, illetve a gazdaságvédelmi akcióterv szerint júliustól két százalékponttal, 17,5 százalékra csökkent a munkáltatókat terhelő, bruttó béren felül fizetendő szocho. A kormány célja, hogy a megtakarítást a vállalatok a keresetek felzárkóztatására, valamint a hatékonyságot növelő beruházásokra fordítsák.

Várhatóan ősszel kezdődnek tárgyalások az állami vállalatok és a szakszervezetek között a nemrégiben létrehozott Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának keretében egy újabb, hosszú távra szóló bérrendezési programról. Az idén átlagosan öt százalékkal nőttek a keresetek a vasútnál, a Volánoknál, a postánál, illetve az állami fenntartású közműszektor bizonyos területein. Az idei béremelés a 2017-ben megkötött, 2017 és 2019 között összesen átlagosan 30 százalékos fizetésemelésről szóló, hosszú távú egyezség részeként valósult meg. Ugyanakkor a munkaerő megtartása, így a közszolgáltatások problémamentes működésének garantálására a munkavállalói képviseletek és az állami cégek vezetői szerint szükség van további jelentős, több évre szóló bérrendezési programra.

Várhatóan a MÁV-csoport tizennyolcezer dolgozóját érinti a döntés
Fotó: Havran Zoltán

Az őszi tárgyalásokon, amennyiben egyezségre jutnak az állami cégek és a szakszervezetek, s ezt követően a kormány is rábólint, 2020-tól újabb, várhatóan legalább két évre szóló rendezésben részesülnek a munkavállalók. Az állami cégeknek a piaci szereplők is konkurenciát jelentenek, ezért nélkülözhetetlen az érdekvédők szerint, hogy a közszolgáltatásokban is legalább a versenyszférával azonos mértékben emelkedjenek a fizetések.

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége legalább 15 százalékos bérrendezést vár el 2020-ra. Közleményükben kitérnek arra, hogy a magyar gazdaság kedvező helyzete, valamint a munkáltatókat sújtó adóterhek mérséklődése lehetővé teszi a merészebb béremelést. Az érdekképviselet úgy látja, a közösségi közlekedésben – elsősorban az autóbuszos személyszállításban – jövőre olyan mértékű elvándorlás mehet végbe, ami már veszélyeztetheti a szolgáltatás stabil fenntartását. Ennek jelei már most megmutatkoznak, mivel a tapasztalatok szerint bizonyos régiókban a folyamatos létszámcsökkenés miatt egyre gyakoribbak a járatkimaradások. Hozzátették: az idén záruló hároméves bérmegállapodás kedvező lépés volt, ám azóta kiderült: ma már nem elégséges az idei, átlagosan ötszázalékos emelés.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.