Bizakodóak a cégek a nyári hónapokban

Magyar Nemzet
2019. 07. 02. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai vállalatok összességében továbbra is kedvezően ítélik meg kilátásaikat, hiszen a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 54,4 – közölte hétfőn a hazai vállalatok üzleti kilátásait mérő indexet összeállító Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú, 52,5 pontos átlagot, és meghaladja az elmúlt három év 54,1 pontos átlagát.

Az MLBKT szerint tavaly a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 első felében is. Az ütem azonban lassult, és a decemberi–januári érték között helyezkedik el. Az elmúlt három évben a júniusi átlag ennél magasabb volt 54,1 ponttal, köszönhetően 2017 gyorsabb, 58 pontos ütemének, az idei júniusi érték összességében így átlag felettinek tekinthető 1995 óta.

A magyar vállalatok változatlanul nagyon kedvezően ítélik meg a kilátásaikat az Európai Bizottság által készített bizalmi index (ESI) alapján is. A 111,2 júniusi ESI-ponttal Magyarország végzett az Európai Unió egészében a második helyen, 112,2 ponttal egyedül a horvát vállalatok derűlátóbbak.

Ezzel értelemszerűen a Capital Economics londoni elemzőház összehasonlításában is kitűnik az itthoni vállalatok pozitív várakozása. Érdekesség még Litvánia 110,3 pontos bizalmi mutatója. Az Európai Unió átlaga mindössze 102,3 pont volt júniusban. Visszaesőben van az eurózónában a cégek bizakodása, a múlt havi adatot is csak Lengyelország tudta felfelé húzni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.