Nem látni az afrikai sertéspestis okozta krízis végét, sőt a járvány egyre nagyobb területre terjed ki. Nemrég északi szomszédunknál is megjelent, július 24-én a szlovákiai Tőketerebes (Trebisov) járás egyik kis létszámú házisertés-állományában diagnosztizálták a kórt. Mivel az érintett terület igencsak közel van a magyar határhoz, az elrendelt védő- és megfigyelési körzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is átnyúlik. Jó hír, hogy a hazai oldalon egyelőre egyetlen házisertés sem fertőződött meg, ugyanakkor ahhoz, hogy ez továbbra is így maradjon, a gazdálkodóknak még a korábbinál is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a megelőzésre.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára az esettel kapcsolatban lapunknak elmondta: állategészségügyi szempontból érezhető fenyegetettséget jelent az északi határ mentén megjelent fertőzés, ezért tovább kell növelni az elővigyázatosságot. Elmondta, hogy a hatóság már így is nagyon szigorú intézkedéseket hozott a főállatorvos vezetésével a kór terjedésének megakadályozása érdekében, az előírások pedig jó partnerre találtak a termelői körben is. – Egy rendeletet nemcsak meg kell hozni, hanem be is kell tartatni. Az eddigi eredmények alapján eddig sikerrel jártunk – fogalmazott a szakember. Hazánkban 2018 áprilisában jelent meg a kór, azóta több megye is érintetté vált a járványban. A fertőzést azonban mindmáig sikerült távol tartani a házisertés-állománytól, a vírust minden esetben vaddisznókban mutatták ki.

Fotó: Éberling András
A világméretűvé duzzadt járvány hatására az árak az elmúlt hónapokban meredek emelkedésnek indultak. Azt követően pedig, hogy Kínában is felütötte a fejét, robbanásszerű drágulás ment végbe az Európai Unió piacán, a távol-keleti ország ugyanis a korábbinál is jelentősebb mennyiségű sertéshúst vásárol a közösségből. A drágulás a hazai piacon is kézzelfogható. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül júniusban elérte az 576 forintot, ami 25 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Ezzel együtt a feldolgozói értékesítési árak is nőttek. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) esetén 27 százalékos áremelkedést mért az AKI.