Életet lehelnének a zártkertekbe

Számos lehetőséggel támogatja az Agrárminisztérium a vidéki életminőség javítását és a helyi gazdálkodást. Ezek közül kiemelkedő a tegnap ismét meghirdetett zártkerti program, amelynek célja, hogy a ma zömmel elhanyagolt kiskertekben újra termeljenek a helyben élők.

Nagy Kristóf
2019. 07. 03. 13:36
null
Őshonos gyümölcsfajták telepítését és helyi termékek készítését ösztönöznék Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét meghirdette az Agrárminisztérium a Zártkerti revitalizációs programot, amelynek célja, hogy a települések határában található kiskertekben újrainduljon a gazdálkodás. Nagy István agrárminiszter a programról tegnap azt mondta: kétmilliárd forintos, vissza nem térítendő keretösszeggel indult a pályázat, amelyre a települések önkormányzatai és konzorciumai pályázhatnak. A tárca azt szeretné, ha a támogatás segítségével őshonos gyümölcsfajtákat telepítenének, a termésből pedig minél jobb minőségű helyi termékek készülnének. – A kert hozzájárul ahhoz, hogy a vidék élhető legyen, az elhanyagolt területekben rejlő erőforrással pedig élni kell. A támogatás segít megtartani a vidéki munkahelyeket, a vidék sokszínűségét – emelte ki Nagy István.

A pályázati keretösszegből zártkertenként legfeljebb tízmillió forint igényelhető, a villamosenergia-ellátáshoz magasabb összeg, húszmillió forint áll rendelkezésre. A támogatásból egyebek mellett a hobbikertekhez, kiskertekhez vezető utak javítására, a csapadékvíz-elvezetés fejlesztésére, vízvételi helyek kialakítására és kutak fúrására vagy akár esővízgyűjtő rendszer kiépítésére is lehetőség van. A pénz vadvédelem kiépítésére, villamosenergia-hálózati fejlesztésekre, valamint gyümölcsfák és szőlő telepítésére is felhasználható. A támogatási kérelmeket elektronikus formában lehet benyújtani a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-hez. A pályázók utófinanszírozással jutnak hozzá az összeghez, ám a program lehetőséget nyújt 75 százalékos előleg igénylésére is.

Őshonos gyümölcsfajták telepítését és helyi termékek készítését ösztönöznék
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Agrárminisztérium lapunk megkeresésére arról tájékoztatott: Magyarországon jelenleg mintegy kétszázezer hektárnyi területen található megközelítőleg 1,1 millió zártkerti ingatlan. Ezeknek a települések határában található, jellemzően apróparcellás szőlő és gyümölcsös területeknek a nagy része elhanyagolt. Rengeteg ingatlannál okoz gondot, hogy a tulajdoni viszonyok rendezetlenek.

A tárca szerint eredményes és népszerű a zártkerti program, amely 2015-ben a Tanyafejlesztési program részeként indult, majd 2017-től érhető el önálló pályázatként. Népszerűségét mutatja, hogy tavaly 688 támogatási kérelmet nyújtottak be, az önkormányzatok összesen 6,6 milliárd forint támogatási összeget jelöltek meg. A benyújtott pályázatok legtöbbje Zala megyéből érkezett, amelyet Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megye követ. Az érvényes pályázatokra átlagosan 9,6 millió forint támogatás járt, a rendelkezésre álló keret alapján így 198 nyertes önkormányzat tudta megvalósítani fejlesztéseit. A minisztérium hozzátette, a korábbi évekhez képest tavaly már csaknem hatszor több település elképzeléseihez és munkájához járult hozzá a program a mezőgazdasági infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően.

Szintén a vidéki térségekben élők életminőség-javítását szolgálja az év elején ismét meghirdetett, nemzeti forrásból finanszírozott Tanyafejlesztési program. Habár az állam által finanszírozott idei kiírásra már nem lehet pályázni, a Vidékfejlesztési programban 2020 áprilisáig még igényelhetnek támogatást a tanyás térségek. Ennek során többek között a tanya villamosítására, a vízellátás kiépítésére és szennyvízkezelési fejlesztések megvalósítására igényelhető pénz. Magánszemélyek legfeljebb 6,2 millió forint, önkormányzatok ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.