Fejlesztik az aktív kikapcsolódás helyszíneit

Az aktív turizmus feltételeinek javítását célzó kormányintézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években számos új és felújított közjóléti létesítményt adtak át.

Magyar Nemzet
2019. 07. 08. 13:39
null
Az elmúlt években az Országos Kéktúra útvonala is megújult Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódnak a turistaház-fejlesztések a kormány támogatásával – közölte Dömötör Csaba képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában az Országgyűlés honlapján. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára jelezte: a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési programban 2018-ban hat szálláshely kapott 996 millió forint támogatást, idén pedig húsz újulhat meg 597 millió forint kormányzati támogatásból.

Az aktív turizmus feltételeinek javítását célzó kormányintézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években számos új és felújított kilátót, szálláshelyet, pihenőhelyet és egyéb közjóléti létesítményt adtak át.

2010 óta jelentős szemléletváltáson ment át az aktív és az ökoturisztika – írta Dömötör Csaba a távirati iroda által idézett válaszban. Sorolta: az állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok 2010 óta több mint száz erdei szálláshelyet építettek vagy hoztak rendbe, 25 új látogatóközpont és negyven új kilátó épült. Emellett teljes hosszában megújult a kéktúra útvonala, folyamatosan épülnek új vízi megállóhelyek a Tiszán, és idén már több mint tízezer gyerek mehet vándortáborozni. Jelezte azt is, hogy a kormány nem mondott le a Hidegkúti Turistaház felújításáról, a szükséges forrásokat az Országos Kéktúra-útvonal fejlesztése kapcsán biztosítja hetvenmillió forint értékben.

Az elmúlt években az Országos Kéktúra útvonala is megújult
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A kormány a Széchenyi 2020 programban mintegy 480 beruházásban több mint 260 milliárd forintot fordít a turizmus fejlesztésére a 2014–2020-as költségvetési időszakban, ebből a Balatonhoz csaknem 33 milliárd forint jut – erről Schanda Tamás, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára beszélt Fonyódon, a Balaton-átevezés startjánál. Hozzátette: a magyar tenger körül huszonhat projektben többek között korszerűsítik és bővítik a balatoni bringakört, kikötőket fejlesztenek, valamint túraútvonalak, szabadidőparkok és kilátók épülnek vagy újulnak meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.