Talán kevesen tudják, hogy ma már a minőségi kenyerek ízvilágát is hasonlóan vizsgálják meg, mint a legfinomabb borokat a sommelier. Az összerágott falatot a bíráló a szájpadlásához nyomja és levegőt vesz ízlelés közben, hogy előjöjjenek a zamatok, a savfok és az illatok – tudjuk meg Egervári Erikától, a Kemence Pékség vezetőjétől a Magyar Pékszövetség VIII. Kenyérversenyének második körös elbírálásán, a Gundel Étterem kertjében. Az ilyen kóstolgatás persze csak a kézműves termékeknél ildomos, amelyekhez nem kell semmilyen adalék anyag, csak természetes hozzávalók.
– Az igazi mester csak belemorzsol a lisztbe, és már tudja, mennyi víz kell hozzá, ebbe bele tudja számolni még a helyiség páratartalmát is, nem kell neki adalék anyag – veti közbe Lakatos Tibor, a Vela Pékség szakértője, miközben éppen megpróbálunk „szakszerűen” falatozni a Kemence Pékség Magduska elnevezésű diós, tökmagos, korianderes rozskenyeréből. Abban mind a ketten egyetértenek, hogy vissza kell hozni a minőségi kenyerek becsületét, amelyek morzsalékosságát, élvezeti értékét, jó állagát és eltarthatóságát is a kovász adja meg.

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Utóbbi azért is fontos, mert az olcsó, „felfújt” kenyereket sokszor kidobják az emberek, hiszen hamar megszárad, a kovászos kenyér azonban sokáig fogyasztható.
A rendezvényen valóban kiváló, különleges termékekkel találkozhattunk, a Vela Pékség borókás Beregi rozskenyerétől kezdve a Szerencse tarsoly nevű, durumlisztből készült termékén át a Királybúzás kenyérig. Utóbbit egy új nemesítésű gabonából készítik, amely a tönköly és a tönke tulajdonságait egyesíti.
Ezeket a termékeket egyébként csaknem félszáz kenyérből választotta ki egy ötfős szakmai zsűri, három kategóriában (Szent István-napi kenyér, Rozskenyér és Innovatív kenyér). – A több kategória célja, hogy alternatívát nyújtson azoknak, akik nem fogyasztanak búzakenyeret, továbbá bemutassa a magyar pékek kreativitását. Idén ráadásul pénzdíjas a verseny, és már nemcsak a Magyar Pékszövetség tagjai nevezhettek, hanem bárki, akinek pékáruja megfelelt a követelményeknek – mondta el a rendezvényen Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.