időjárás -1°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Még mindig tart a kártyaper

Rácz Gergő
2019.07.20. 12:24
Még mindig tart a kártyaper

Több év után sincs végleges döntés a Mastercard és a Gazdasági Versenyhivatal között zajló eljárásban, amelyben a felügyelet megállapította, hogy a kártyatársaság korábban visszaélt gazdasági erőfölényével, és így szerzett behozhatatlan előnyt a piacon. A cég végig vitatta, hogy bárkinek kárt okozott volna, a kétszereplős piacon az erőviszonyok mindenesetre azóta sem változtak. A hivatal a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: a kártyát elfogadó társaságok közti verseny bír kiemelt jelentőséggel.

Több év után sincs végleges döntés a MasterCard és a Gazdasági Versenyhivatal között zajló eljárásban, amelyben a felügyelet megállapította, hogy a kártyatársaság korábban visszaélt gazdasági erőfölényével, és így szerzett behozhatatlan előnyt a piacon. A cég végig vitatta, hogy bárkinek kárt okozott volna, a kétszereplős piacon az erőviszonyok mindenesetre azóta sem változtak. A hivatal a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: a kártyát elfogadó társaságok közti verseny bír kiemelt jelentőséggel.

Várhatóan megmarad a kétszereplős piac kiegyenlítetlensége
Fotó: 123RF

Jelenleg is folyamatban van a bírósági felülvizsgálata annak a döntésnek, amiben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kimondta, hogy a MasterCard visszaélt gazdasági erőfölényével és behozhatatlan versenyelőnyre tett szert a Visával szemben a hazai bankkártyapiacon – tudta meg a Magyar Nemzet a hivataltól. A GVH 2016. februári közleményében egyebek mellett az is szerepelt, hogy 2011 eleje és 2013 vége között a MasterCard úgy állapította meg bankközi jutalékának mértékét, hogy az alkalmas volt a konkurenciának a piacról való kiszorítására. Ebben az időszakban a cég egyetlen érdemi versenytársa, a Visa az Európai Bizottság döntése értelmében alacsonyabb, kevésbé vonzó díjakat tudott kínálni a piaci szereplőknek. A felróttakért 88 millió forint büntetést is kiszabott a GVH.

A MasterCard végig vitatta, hogy bármilyen kárt okozott volna a gyakorlatával, majd bíróságra vitte az ügyet, ami még most is tart. Mint azt a hivatal a Magyar Nemzet megkeresésére kifejtette: az eljárásban vizsgált piaci viszonyok alapjaiban változtak meg 2014-től az ügy tárgyát képező bankközi jutalékok jogszabályi maximálásával. Éppen ezért a 2016-os határozat is rögzítette, hogy a vizsgált magatartás 2013 végén véget ért.

Ezzel együtt jelenleg is a 2013-ig kialakult helyzethez hasonlóak a részesedési arányok a kétszereplősnek tekinthető piacon. A MasterCard a meghatározó szereplő, a Visa nem is kívánt lépéseket tenni annak ellenére, hogy a lapunk által korábban megkeresett jogi szakértők szerint a GVH-határozat alapján erre lehetősége lett volna. A versenyhivatal 2016-ban pedig azt is megállapította, hogy tovább romlott a MasterCard piaci erőfölénye miatt már amúgy is gyenge verseny. Igaz, maga a hivatal sem ebben látja a hazai kártyahasználat erősítésének legfőbb akadályait.

A GVH a héten adta ki átfogó vizsgálatának eredményeit a hazai bankkártyahasználatról, ám ennek nem volt tárgya a kártyatársaságok közötti verseny, illetve a kártyapiac kibocsátói oldala – jelezték lapunk kérdésére. – Megjegyezzük, hogy az elfogadói oldalon a kártyatársaságok közötti verseny helyett az elfogadók közötti verseny kiemelt jelentőségű, mivel ők mindkét nemzetközi kártyatársaság kártyáit elfogadják – közölte a GVH.