Meghaladhatta a növekedés az öt százalékot

Munkatársunktól
2019. 07. 10. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint meghaladhatta az öt százalékot a magyarországi hazai össztermék (GDP) éves összevetésű növekedése a második negyedévben.

A távirati iroda beszámolója szerint az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedden bemutatott átfogó negyedéves előrejelzésében közölte: a térségre kidolgozott növekedési előrejelző modellje azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaság az idei év egészében 4,3 százalékos ütemben növekszik.

A ház elemzői szerint ugyanez a modell utal az öt százalék feletti éves növekedésre a második negyedévben. A cég jelezte azt is, hogy a növekedési lendület széles bázisú: a kiskereskedelem, az ipari termelés és az építőipar teljesítménye egyaránt gyorsan növekszik.

A Capital Economics elemzői azonban a kulcsfontosságú euróövezeti kereskedelmi partnergazdaságok folyamatos gyengesége miatt jövőre már csak kétszázalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban, elismerve, hogy e prognózis elmarad a szélesebb konszenzustól.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a bruttó hazai termék növekedése az első negyedévben 5,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Ehhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, az ipar és az építőipar. A kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 5,2 százalékkal nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.