Egyre több család fedezi fel újra a kempinges nyaralást

Idén is jól teljesítette a nyári szezont az Opus Global-csoporthoz tartozó Balatontourist tó körüli kempinghálózata, noha a változékony időjárás miatt hullámzó foglalási kedv már májustól éreztette hatását a főként magyar vendégkört kiszolgáló vízparti, nyitott pihenőhelyeken. Még mindig a német vendégek körében a legnépszerűbbek a balatoni kempingek, és kedvező újdonság, hogy egyre több kisgyermekes család választja a sokaknak nosztalgikus hangulatú, modernizált táborhelyeken eltölthető nyaralást — derül ki a legnagyobb magyarországi szállásadó vállalat által jegyzett balatoni turisztikai cég Magyar Nemzethez eljuttatott friss értékeléséből.

2019. 08. 30. 13:36
null
Több generáció tagjainak közös kikapcsolódására is alkalmasak a megújult pihenők Forrás: Balatontourist
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az idei nyári szezont a gyakran változó időjárás, ezáltal a hullámzó szállásfoglalási kedv ellenére összességében jó eredményekkel zártuk a Balaton­tourist kempinghálózatában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fedett szálláshelyeink (vagyis az üdülőházak, a mobil házak, a bérelhető lakókocsik) egyre népszerűbbek a nyaralók körében. A frekventált helyeken lévő szállásokat gyakran már előző évben lefoglalják a következő főszezonra, június elejére elkelt szinte az összes közvetlen vízparti parcella – közölte megkeresésünkre Nagy Gábor, a Balatontourist Kft. ügyvezetője.

A Budapesti Értéktőzsde ötödik legnagyobb vállalatának, az Opus Global Zrt. turisztikai divíziójának tagjaként, a Hunguest Hotels Zrt. szakmai irányítása alá került veszprémi központú üzemeltetőcég tíz kempingjében négyezer kempinghely, 290 bungaló, 221 mobilház, 71 bérelhető lakókocsi és hatvan berendezett, komfortos sátor adja a szálláskínálatot.

A kempingek szolgáltatásai a vendégek számát tekintve a belföldiek köré­ben népszerűbbek, a piacvezető hálózatnál a regisztrált magyar turisták aránya évek óta az összes vendégből jellemzően hatvan százalék körül alakul. Ezzel együtt idén sem maradt el a külföldiek érdeklődése a szomszédos országok utazási kínálatában évtizedek óta keresett és bejáratott balatoni kempingek iránt. Sőt a határon túlról érkezett vízparti táborozók a folyamatosan fejlesztett egységekben több vendégéjszakát vettek igénybe, mint magyar társaik.

– Az arány ez esetben pont fordítva van: a Balatontourist-kempingekben a külföldieknek értékesített vendégéjszakák száma az összes eladott éjszaka hatvan százalékát teszi ki, a magyaroké negyven százalékot. Ez az érdekes statisztikai eredmény abból adódik, hogy adataink szerint a magyarok átlagos tartózkodási ideje 2,8 nap volt ebben a szezonban, míg a külföldieké 5,5 nap – mutatott rá Nagy Gábor.

Több generáció tagjainak közös kikapcsolódására is alkalmasak a megújult pihenők
Fotó: Balatontourist

Mint mondta, mivel a Balaton­tourist legtöbb kempingje nem zárt be augusz­tus 20-án, ezekben szep­tember végéig tart az utószezon, így egyelőre nincsenek összehasonlítható eredmények az idei mérleghez. Az a nyári időszakról már látszik, hogy a vendégéjszakák száma a tavalyinál kevesebb napsütéses időszakkal eltelt főszezonban várhatóan nem okoz nagy meglepetést. Ugyanakkor például a forgalmat jobban érzékeltető mennyiségi mutató, a kiadott lakóegységek száma az előző évhez képest három százalékkal nőtt augusztus végéig.

A küldőpiacok tekintetében volt némi átrendeződés. Idén nőtt a cseh és lengyel turisták érdeklődése, emellett a német küldőpiac is növekvő tendenciát mutatott, Hollandiából és Dániából viszont kevesebb vendég kereste fel a balatoni kempingeket. – Adataink azt mutatják, hogy továbbra is a német, a holland, a dán, a lengyel, a cseh és az osztrák nemzetek utazói választják ezt a pihenési formát a legszívesebben, miközben összességében több a magyar kempingező az egységeinkben – mondta az ügyvezető.

Kitért rá: rávilágít az utazási szokásokra, hogy a kempinges nyaralásoknál a vendégéjszakák harmadát a 40–60 éves korosztály adja, a második helyen pedig a 14 év alattiak állnak. Ezek az adatok a szakember szerint arra engednek következtetni, hogy idén nagy számban érkeztek kisgyermekes családok a pihenőhelyekre, a csendesebb elő- és utószezoni kempingezés pedig a 40 feletti korosztály körében népszerűbb.

A nyári idényre több fejlesztéssel és újítással készültek. – A Balatontourist Füred Kemping és Üdülőfaluban három vizesblokkban és az uszodában is felújítási munkálatokat végeztünk, újdonságként családi csúszda, új, rekortán borítású tenisz- és streetballpálya várta a nyaralókat – részletezte Nagy Gábor. A beruházás része volt a strand felújítása is: térkövezték a parti sétányt, parkosítottak, új kerti bútorok érkeztek, emellett felújították a partvédőművet, illetve a fürdőzési komfort javítása érdekében a meder homokozása is megtörtént.

– A révfülöpi Balatontourist Napfény Kemping több mint egy hektárral bővült, mivel az eddigi terület szűknek bizonyult. Itt megújult a gyermekmedence, és szintén sor került a mederhomokozásra – sorolta az ügyvezető. Hozzáfűzte: a fejlesztési helyszínek közül említendő még a Balatontourist Berény Naturista Kemping, ahol új mobilházakkal bővült a szálláskapacitás.

A cég vezetője arra is kitért, hogy a családok pihenése érdekében a kempingekben több kiemelt gyermekbarát szolgáltatás vezettek be. Több egységben van gyermekmedence, sekély vizű homokos partszakasz, illetve van, ahol a vizesblokkban a kicsikre méretezett fürdőszobát alakítottak ki. Sok helyütt vannak játszóterek, a szolgáltatások között pedig rendszeresek a színes animációs programok. – Vendégeink összetétele is alátámasztja azt, hogy a kempingezés újra kedvelt formája a családi nyaralásoknak a belföldiek köré­ben. Mivel már többeknek belefér a költségvetésébe, a családok más szállástípusok mellett egyre gyakrabban igénylik a szabadtéri vízparti táborhelyek hangulatát is a Balatonnál – állapította meg a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.