Turisztikai szempontból is egyre jelentősebbek a helyi élelmiszerek köré szervezett események. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének felmérése szerint az emberek 87 százalékánál kiemelt utazási cél a gasztronómia. Amely túl azon, hogy szerves része egy nemzet kultúrájának, fontos hagyományőrző szerepe is van – kezdte üdvözlőbeszédét a Kaposvári Egyetemen minap rendezett nemzetközi élelmiszer-turisztikai konferencián Kovács Melinda rektor.
Mint fogalmazott, hazánk gasztronómiai szempontból is sokszínű, amire nagyon kell vigyáznunk a globalizálódó világban. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke a kistermelők lendületesen bővülő, népszerű dél-balatoni piacairól megjegyezte: több helyütt megteltek a placcok, előfordult, hogy a jelentkezőt vissza kellett utasítani. A szakember beszélt a dél-balatoni gasztrorandikról, vagyis a vendéglősök és a kistermelők időnkénti találkozóiról. El kellene jutnunk oda, hogy a vendéglő bejáratára kiírhassuk: itt csak harminc kilométeren belül vásárolt alapanyagokat használunk.
– A budapesti éttermek húzták fel a gasztronómiát. Ezzel együtt azt szeretnénk, hogy a Balaton néhány év múlva a világ egyik gasztronómiai célpontja legyen – hangsúlyozta Csapody Balázs balatonszemesi vendéglőtulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke. A vendéglátóipari szakképzés hiányosságait és a képzés modernizálásának szükségességét indokolva úgy fogalmazott: katasztrofális a helyzet a vendéglátóipari szakiskolákban, ahol még ma is a hatvanas években készült tankönyveket használják. Mégis új lendületet kapott a hazai gasztroturizmus, mert a vendégek egyre inkább keresik a helyi ízeket.