Emelt összegű támogatást kapnak a sertéstartók

Nagy István rámutatott: létfontosságú, hogy a magyar házisertés-állományt ne fertőzze meg a komoly gazdasági kieséssel járó megbetegedés.

Magyar Nemzet
2019. 09. 29. 10:37
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 19 milliárd forint biztosítja a hazai sertésállomány megóvását az afrikai sertéspestistől – a kormány ennyit különített el az idei költségvetésből a sertéstartók állatjóléti többletvállalásainak támogatására. Erről pénteken Nagy István agrárminiszter beszélt a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár egyik szakmai konferenciáján.

A tárcavezető rámutatott: létfontosságú, hogy a magyar házisertés-állományt ne fertőzze meg a komoly gazdasági kieséssel járó megbetegedés. A kabinet ezért is döntött arról, hogy a járvány megakadályozását célzó gazdálkodói teendőket nemzeti költségvetésből támogatja. Nagy István elmondta azt is, hogy a hazai szakemberek mindent megtesznek azért, hogy ne üthesse fel a fejét a megbetegedés a házi sertések körében. Az elmúlt hónapokban az ország több pontján mutatták ki a sertéspestis jelenlétét a szakemberek, azonban eddig kizárólag vaddisznókban találták meg a kórt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint a megelőzésben a gazdálkodóknak kiemelt szerepük van, fokozott figyelmet kell szentelniük többek közt a higiéniai előírások betartására, emellett meg kell akadályozniuk, hogy a haszonállatok érintkezzenek a vadállománnyal.

Fotó: Mirkó István

A távirati iroda tudósítása szerint a miniszter a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács rendezvényén arról is beszámolt, hogy az ágazatnak az exportlehetőségek és a hazai piaci pozíció erősítéséhez forrásra van szüksége. Az utóbbi időben jelentős támogatási összeget kötöttek le a gazdálkodók a Vidékfejlesztési programban. Ennek köszönhetően közel kétszáz sertéstelep újulhat meg, mintegy 29 milliárd forintból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.