Fertőtlenítőt kaphatnak a gazdálkodók

Magyar Nemzet
2019. 09. 14. 13:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenes fertőtlenítőszert kérhetnek a sertéstartó gazdaságok az állatorvosoktól. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis megelőzésé­ben nagy szerepet játszik az állattartó telepek tisztasága. A gazdák és a hatóság közös érdeke, hogy a vírus megjelenésének veszélyét a lehető legalacsonyabb szinten tartsák a házisertés-állományban. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára olyan vegyszereket, amelyek a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgálnak.

– A hatékony eljárás alapvető feltétele a megfelelő, az adott kórokozóval szemben hatékony fertőtlenítőszer kiválasztása, annak előírt mennyiségben, megfelelő behatási idővel történő alkalmazása. Csak így előzhető meg, hogy a vaddisznókban már megjelent vírus a hazai sertésállományt is megfertőzze – hívta fel a figyelmet a hatóság. Emellett arra is emlékeztettek, hogy mivel bizonyos fertőtlenítőszerek hatékonysága a hosszú tárolás során csökkenhet, ezért alkalmazásuk előtt minden esetben ellenőrizni kell azokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.