időjárás 4°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Növényi adalékokkal védenék meg az állatokat

Magyar Nemzet
2019.09.01. 16:04

Antibiotikumok helyett növényi eredetű takarmányadalékkal is megelőzhetők lehetnek az intenzív állattartásban jelentkező betegségek.

A biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Dr. Bata Zrt. olyan immunrendszer-támogató takarmányadalék kikísérletezésén dolgozik, amely az élelmiszerlánc részeként nemcsak az állatok, hanem a fogyasztók egészségi állapotát is javíthatja.

A magyar-kanadai cég a 2021 végéig tartó projektben az Állatorvostudományi Egyetem mellett egy kanadai egyetemmel is együttműködik, a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a végleges piaci terméket.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból mintegy 271 millió forint támogatást elnyert kutatás során pél­dául a szőlőmagból, az ánizsból, a fahéjból és egyéb gyógy-, illetve fűszernövényekből nyert anyagok együttes hatásait vizsgálják, ezek antioxidáns-tartalma ugyanis segíthet megelőzni a baromfiféléket és a sertéseket fenyegető megbetegedéseket. Ezzel az állattartók is nyernek, hiszen az adalék segítségével eredményesebb lesz a takarmányozás, a fogyasztók pedig egészségesebb élelmiszerhez jutnak.

A kutatással foglalkozó cég szerint így a jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb mesterséges takarmánykiegészítőket a jövőben kiválthatják a természetes alapú, a bélflórát támogató készítmények. Rá­adásul a kapott eredmények birtokában eddig nem ismert területeken új tudományos és gazdasági eljárások kidolgozására is lehetőség nyílik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.