Antibiotikumok helyett növényi eredetű takarmányadalékkal is megelőzhetők lehetnek az intenzív állattartásban jelentkező betegségek.
A biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Dr. Bata Zrt. olyan immunrendszer-támogató takarmányadalék kikísérletezésén dolgozik, amely az élelmiszerlánc részeként nemcsak az állatok, hanem a fogyasztók egészségi állapotát is javíthatja.
A magyar-kanadai cég a 2021 végéig tartó projektben az Állatorvostudományi Egyetem mellett egy kanadai egyetemmel is együttműködik, a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a végleges piaci terméket.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból mintegy 271 millió forint támogatást elnyert kutatás során például a szőlőmagból, az ánizsból, a fahéjból és egyéb gyógy-, illetve fűszernövényekből nyert anyagok együttes hatásait vizsgálják, ezek antioxidáns-tartalma ugyanis segíthet megelőzni a baromfiféléket és a sertéseket fenyegető megbetegedéseket. Ezzel az állattartók is nyernek, hiszen az adalék segítségével eredményesebb lesz a takarmányozás, a fogyasztók pedig egészségesebb élelmiszerhez jutnak.
A kutatással foglalkozó cég szerint így a jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb mesterséges takarmánykiegészítőket a jövőben kiválthatják a természetes alapú, a bélflórát támogató készítmények. Ráadásul a kapott eredmények birtokában eddig nem ismert területeken új tudományos és gazdasági eljárások kidolgozására is lehetőség nyílik.