A makrokörnyezet ösztönzi a hazai cégeket

Magyar Nemzet
2019. 10. 26. 11:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fejlesztések sorozata kezdődött a hazai cégek körében tavaly, ami hatással volt a társasági hitelpiacra is, 2018 nyár óta több mint 16 százalékos bővülést előidézve. Ezen belül a kkv-hitelállomány 13 százalékot meghaladó emelkedést mutatott, s a lendület idén sem lassult: az idei második negyedévben például kiugró, 435 milliárd forint értékben vettek fel hitelt a vállalatok – mutat rá az OTP Business legújabb, cégvezetők körében végzett kutatása. Megállapították, hogy emögött kevésbé az egyes konstrukciók népszerűsége áll, sokkal inkább a kedvező makrogazdasági körülmények, a továbbra is alacsony irányadó kamatlábak, illetve a kkv-szektor bővülését támogató kedvező kondíciójú állami és banki lehetőségek ösztönzik a vállalkozókat további beruházásokra.

Akár telephelyfejlesztésről, gép- vagy járművásárlásról, esetleg új munkaeszközök beszerzéséről van szó, a tapasztalatok szerint a vállalkozások körében a rugalmasan kezelhető folyószámla típusú hitelek iránt van a legnagyobb kereslet, mivel ezen termékek szabadon felhasználhatók. Emellett a célzottabb, és emiatt kötöttebb keretekkel bíró beruházási jellegű, hosszú távú fejlesztési hitelek iránt is fokozatosan nő az igény. Ebből az idén újraindult kedvezményes kamatozású növekedési hitelprogramban a bankok alig kilenc hónap alatt országosan 9239 vállalattal kötöttek szerződést, több mint 276 milliárd forint értékben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.