Bajban a román húsexport?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már huszonöt megye 337 helységében összesen 1105 afrikaisertéspestis-gócot tartanak számon Romániában a legfrissebb hatósági jelentés szerint. A terjedő betegség apropóján a bukaresti média arról értesült, hogy az Európai Bizottság (EB) a román sertéshúsexport megtiltásáról döntött. A hírt azonban határozottan cáfolta Petre Daea ügyvivő mezőgazdasági miniszter. Az Agerpres hírügynökség által idézett román tárcavezető azt mondta: szoros kapcsolatot tart Vytenis Andriukaitisszal, az EB egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosával, akivel beszéltek a sertéspestisről, és ő azt kérte, hogy korrekt elemzést végezzenek a romániai helyzetről.

Nemrég egy székelyföldi mangalicasertés-farmon azonosították a fertőző betegséget, ott elrendelték harminchét disznó kényszerlevágását. Sikó Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos szerint a farmot hatósági zárlat alá helyezték.

A hatóságok több szabálytalanságot is felfedeztek a Barót környéki farm működésében: a gazda elmulasztotta időben értesíteni a helyi állatorvost, amikor malacok születtek vagy amikor levágták az állatokat, a terület nem volt kellőképpen körülkerítve, és az emberek bejárása sem volt megfelelően szabályozva. A Maszol.ro erdélyi hírportál beszámolója szerint a tulajdonost 6400 lejre (mintegy ötszázezer forintra) bírságolták. Azt feltételezik, hogy az afrikai sertéspestis vírusát az emberek hurcolták be, vagy valamilyen élelmiszertermékkel került a székelyföldi farmra.

Idén februárban két sertéspestisgócot azonosítottak Kovászna megyében, egyet Sepsiszentgyörgyön, egy másikat pedig Kőrispatakon. Ezeket hivatalosan áprilisban számolták fel. Akkor összesen mintegy száznegyven sertést pusztítottak el megelőzésképpen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.