Küszöbön az utolsó határidő

A kötelező azonosításra a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem miatt van szükség. A lakossági ügyfelek közül azoknak kell megjelenniük a bankokban, akik erről értesítést kaptak.

Magyar Nemzet
2019. 10. 28. 13:21
null
Késésben. A kitolt dátum ellenére sokan még mindig nem egyeztették adataikat Fotó: BachPekaryMate Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön jár le a banki adategyeztetés végső határideje. Mivel a határnap a halottak napi hosszú hétvégét megelőző napra esik, már csak ezért is érdemes odafigyelnie az érintett mintegy félmillió lakossági és csaknem 150 ezer vállalati ügyfélnek, hogy időben pótolja lemaradását. November elsején ugyanis hiába akarnak kártyával fizetni a temetői csokrokért, koszorúkért vagy a hétvégi bevásárlásnál, bankjuk el fogja utasítani a próbálkozásukat.

A kötelező azonosításra a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem miatt van szükség. Fontos, hogy a lakossági ügyfelek közül azoknak kell megjelenniük a bankokban, akik erről értesítést kaptak. Döntően olyanokról van szó, akik 2017 júniusa előtt nyitottak számlát, és dokumentumaikat korábban nem másolták le. Az Országgyűlés június 25-én módosította a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló jogszabályt, négy hónappal, október 31-ig elhalasztva az adategyeztetés eredeti, június 26-i határidejét. Az adategyeztetést a cégeknél is el kell végezni, azonosítva a tényleges tulajdonost, magánszemély esetében a személyi okmányok bemutatásával.

Késésben. A kitolt dátum ellenére sokan még mindig nem egyeztették adataikat
Fotó: Bach Máté

Korábban már mind a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mind a Magyar Bankszövetség többször felhívta a figyelmet az adategyeztetés fontosságára. Legutóbb Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője figyelmeztette az érintetteket, mondván: a pénzmosás elleni törvény nemcsak a banki, hanem az egészségpénztári és életbiztosítási ügyfelekre is vonatkozik. A szóvivő a folyamatról azt mondta: az átvilágítás során a lakossági ügyfelek személyi okmányát és lakcímkártyáját lemásolja a pénzügyi szolgáltató, majd az ügyfélnek alá kell írnia egy dokumentumot, amelyben arról nyilatkozik, hogy nincs kiemelt közszereplői státusa, vagyis nem állami cég első számú vezetője és nem is diplomata. Ha az ügyfél nem tudja személyesen intézni az adategyeztetést, akkor a lemásolt személyi okmányát és lakcímkártyáját e-mailen vagy postán is beküldheti a hitelintézetnek, de több pénzügyi intézménnyel élő, online videóbeszélgetés is rendelkezésre áll a gyors adategyeztetéshez. Aki az október 31-i határidőig sem egyezteti adatait, a bankjának zárolnia kell a kifizetéseket mindaddig, amíg nem tesz eleget azonosítási kötelezettségének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.