Megnyitják az M2-es utat

Ma délután átadják a forgalomnak az M2-est; a kétszer két sávos autóúton az M0 és Vác déli csomópontja között haladhatnak a járművek. A következő napon megnyitják az M2-est és a 2-es főutat összekötő kétszer egysávos utat is, ezzel várhatóan megszűnnek a gyorsan fejlődő agglomeráció megközelítését megnehezítő torlódások.

2019. 10. 01. 7:34
null
Göd, 2018. november 14. A fejlesztés alatt álló M2-es autóút épülő gödi szakasza 2018. november 14-én. Az M2-es Budapest-Vác déli csomópont közötti szakaszát gyorsforgalmi úttá fejlesztik, a kivitelezés várhatóan 2019-ben fejeződik be. A fejlesztést követően Budapest és Vác között végig óránként 110 kilométerrel lehet majd haladni. MTI/Máthé Zoltán Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma megnyitják a forgalmat az M2-es autóúton azután, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dunakeszi mérnökségének szakemberei és a kivitelező cég munkatársai néhány órára teljes útzárat vezetnek be.

A Nemzeti Infra­struktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában 2017 májusa óta zajlik az M2-es autóút fejlesztése, bővítése, amelynek köszönhetően az M0-s autóút és Vác között 2×2 sávon haladhat a forgalom.

A beruházás olyan fázisba lépett, hogy a főpálya mindkét oldalát meg tudják nyitni a közlekedők számára, az ideiglenes forgalomtechnikai jelzések és sávelhúzások visszabontásának idejére ugyanakkor ma délután néhány órára teljes útzárat kell bevezetni.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A szakembereknek egy időben és összehangoltan a teljes húsz kilométer hosszú szakaszon szükséges a jelenlegi ideiglenes forgalmi rendet átalakítaniuk, amelynek során több kilométernyi sárga burkolati jelet és több száz közúti jelzőtáblát kell eltávolítani, áthelyezni.

A csomóponti kapcsolatokat biztosító – az építési területen átvezetett – forgalomtereléseket hat csomópontban kell megszüntetniük és kialakítani a végleges csomóponti kapcsolatokat, elhelyezni az új forgalmi rendnek megfelelő jelzéseket. Az új forgalmi rend kiépítése a közlekedés fenntartása mellett műszaki, szakmai, technikai és közlekedésbiztonsági szempontból sem kivitelezhető, ezért mindenképpen teljes útzárat kell bevezetni néhány órára – közölte a Magyar Közút.

A teljes útzár idején a környéken jelentős torlódásra kell a közlekedőknek számítaniuk, a szakemberek célja, hogy a pályazárat még a kedd délutáni csúcsidőszak előtt feloldják. A pályazárat követően a teljes hosszon kétszer két sávon, fizikai elválasztás mellett haladhatnak majd a közlekedők.

A forgalomba helyezést követően a teljes szakaszon további munkavégzésekre kell még számítaniuk a közlekedőknek az út mentén a kivitelezés alatt álló szakasz végleges elkészültéig. Emellett a Vác felé tartó oldalon a Dunakeszi–Fót csomópont lehajtó ága egy körforgalom építése miatt továbbra is lezárva marad, az erre tartók a 23-as kilométerszelvényben lévő csomópontban tudnak lehajtani. Október 3-tól ugyanakkor már használható lesz a Dunakeszi északi részén a pihenőhelynél kiépülő új összekötő út is az M2-es autóút és a 2-es főút között.

Mint korábban beszámoltunk róla, tavaly márciusban tették le az M2-es autóutat és a 2-es számú főutat Dunakeszi északi határában összekötő 2113-as jelű út alapkövét. Az új pályaszakaszon kétszer egy sávon haladhatnak majd az autósok 60-80 kilométeres sebességkorlátozás mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.