Nem csak a méret a lényeg a telkeknél

Még a lakásáraknál is nagyobb különbségek vannak az építési telkek piacán: míg a kisebb településeken akár már ezerforintos négyzetméteráron telket lehet venni.

2019. 10. 05. 14:30
null
A program keretösszege másfél milliárd forint Fotó: Teleki László Alapítvány
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a lakásáraknál is nagyobb különbségek vannak az építési telkek piacán: míg a kisebb településeken akár már ezerforintos négyzetméteráron telket lehet venni, addig Budapest belvárosában egy társasházfejlesztésre alkalmas telekért 360-380 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként.

Az Otthon Centrum (OC) első kilenchavi összegzése szerint a főváros szívében a helyszűke miatt ilyen magasak az árak, de a belvárostól távolodva csökkennek, a külső kerületekben már csak húsz-hatvanezer forint körüli a jellemző négyzetméterár.

A családi házak építésére alkalmas peremkerületi telkek tízezer forintos átlagárról indulnak, Budafokon mintegy negyvenezer forint az átlag, Buda többi részén ötven-nyolcvanezer forint. A főváros környékén sem olcsók a telkek: Budaörsön, Nagykovácsiban és Ürömön negyven-hatvanezer forintos fajlagos ár a jellemző az idei évben, Solymáron 25 ezer forint.

Ezzel szemben Miskolcon már öt-hétezer forintos négyzetméteráron is vannak adásvételek. Debrecenben lakótelkeket mintegy 16-18 ezer forintos átlagáron értékesítenek, a megyeszékhely belvárosában a határ ötvenezer forint körül alakul.

Fajlagos áron a legolcsóbbak a kistelepüléseken található, külterületi, zártkerti besorolású telkek. Ezek ára négyzetméterenként ezer forintot sem ér el – egy ezer négyzetméteres telek esetén is kevesebb mint egymillió forintot fizetnek értük.

Ilyen ingatlanok Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Zala megyében a leggyakoribbak, de az OC szerint kis szerencsével vagy kivárással akár a főváros vonzáskörzetében is akad ilyen lehetőség, erre Csemőt és Tatát hozták példaként.

– A telek méretén túl a beépíthetőség mértéke is fontos tényező, nem mindegy, hogy egy vagy több családi ház, esetleg többlakásos épület építhető-e a telekre. Döntő az árban a telek elhelyezkedése és az is, hogy közművekkel mennyire ellátott. A városközponttól távolabb eső területek általában olcsóbbak, de az egyes városrészek presztízse is befolyásolja az árat.

Nagyobb a kereslet a városok, a város környéki települések beépíthető telkeire, valamint a Balaton-parti településeken kínáltakra – fogalmazott Soóki-Tóth Gábor, az OC vezető elemzője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.