Rekordra törnek a csempészek

Jakubász Tamás
2019. 10. 07. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbinál lényegesen több illegális dohányáru akadt fenn ebben az évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hálóján. Az esztendő első nyolc hónapjában ötvenmillió szál jogsértő módon behozott vagy itt előállított cigarettát vontak ki a szervezet pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói a feketepiacról, a tétel értéke megközelítette a 2,8 milliárd forintot. Ehhez társult némi finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány, egészen pontosan 3,2 tonna. Utóbbi mennyiség kilencvenmillió forint körüli összeget kóstál. A lefoglalt dohánytermékek együttes érteke tehát nem sokkal maradt el a hárommilliárd forinttól.

Látványos megugrás tapasztalható a cigarettánál: miközben idén január eleje és augusztus vége között ötvenmillió szálra bukkantak a hatóság emberei, addig tavaly tizenkét hónap alatt 41 millió szál feketeárut találtak a NAV-osok, de a 2017-es statisztika sem szólt 37 millió szál cigarettánál többről. Az, hogy az idei időszakos, nyolchavi adat jócskán meghaladja a korábbi egész éves értékeket, leginkább annak tulajdonítható, hogy több nagy fogást is hozott 2019 tavasza és nyara.

Ezek közül mindenképpen kiemelkedik az a májusi eset, amelyben a fináncok összesen 12,7 millió szálat foglaltak le Budapest környékén, és szintén májusban akadt horogra egy 880 ezer szálas fogás. Az említettekhez viszonyítva már majdhogynem csekélynek hat a harmadik májusi rajtaütéskor lefoglalt 350 ezer darab cigaretta. Az adóhivatal azóta is rendszeresen számol be lefülelt kisebb-nagyobb illegális szállítmányokról, sőt adott esetben házilag összeállított dohánygyárról.

Az adóhatóságnak a korábbi évekhez hasonlóan idén is a kiemelt feladatai között szerepel a cigarettacsempészet, a feketekereskedelem visszaszorítása, ehhez pedig a jól bevált felderítései eszközök mellett a fejlett technológia megoldásait is alkalmazzák. A NAV például használ teherautó- és vonatröntgeneket, de megemlíthető a csempészek mozgásának nyomon követésére alkalmas, pilóta nélküli egység is. A hivatal a drónjával anélkül figyelhet meg és térképezhet fel egy-egy bűnbandát, hogy arról a megfigyelteknek akár csak halvány sejtésük lehetne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.