időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Veszprémből választották az Év tájházát

Gulyás J. Attila
2019.10.02. 15:27
Veszprémből választották az Év tájházát

A háromosztatú, boltíves tornácú, a kisnemesi falvak népi építészeti jellegzetességeit magán viselő veszprémi Bakonyi Ház érdemelte ki idén az Év tájháza címet. A Dunántúl építészeti kultúrtörténetének egyik legnagyobb műgonddal őrzött és legkedveltebb kulturális-turisztikai épülete – amelyet évenként több tízezren keresnek fel bakonyi vagy balatoni kirándulásuk során – a környék növényei­nek etnobotanikai oktatókertjeként a Balaton-felvidék és a Bakony flórájából is ízelítőt ad. Az Év tájháza címet a múlt hét végén, a Magyar Tájházszövetség XVII. országos konferenciáján adták át.

Hazánkban hatszáz ilyen építményt tartanak nyilván
Fotó: Laczkó Dezső Múzeum

Az élő hagyományok megőrzésének és tárgyi értékeinek helyzetét is számba vevő tanácskozást követően Hegedűsné Majnár Márta, a szövetség ügyvezető elnöke lapunknak azt mondta: hazánkban a szervezet ernyője alatt háromszáz, ezeken kívül pedig további mintegy háromszáz tájházat tartanak számon. A működési engedéllyel rendelkezők az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap pályázataira nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.