Günzer Tamás a diplomaosztójára kapott édesapjától egy 0,3 hektáros szőlőültetvényt egy kis pincével. A köszöntőben elhangzott, hogy a villányi borász úgy „terjeszkedett”, hogy mindig megvette a szomszédos eladó területeket. Kizárólag csak classic és prémium kategóriás száraz borokat készít, sortimentjét 20 borfajta és borcsalád alkotja.
Rendkívül büszkék vagyunk a családommal erre a kitüntetésre, olyannyira, hogy még a palackjainkon is megjelenítjük majd. Boldogok vagyunk, hogy a pincészetünk több évtizedes munkája méltó elismerésben részesült – nyilatkozta a díj átvétele után Günzer Tamás, aki hangsúlyozta, hogy az Év Pincészete-díj elnyerése nem csak az ő érdeme, hanem az egész családé és az itt dolgozóké.

Fotó: Magyar Bor Akadémia
A család megosztja egymás közt a terheket, hiszen a fiam a főborász, a lányom a marketinges, míg a feleségem felügyeli a vendéglátást – meséli büszkén Günzer úr, aki mezőgazdasági mérnöki képesítést szerzett először, majd borász, sommelier és okleveles borbírálói végzettségre is szert tett, így bor témában elég nehéz zavarba hozni.
A pincészet 66 hektáron gazdálkodik és Günzer Tamás szerint egyelőre itt meg is állnának, hiszen a nem rég befejezett borászati üzem az erről a területről szüretelt mennyiséget tudja kényelmesen feldolgozni és tárolni.
Most elégedett vagyok a borászat nagyságával és minőségével, vannak még terveim, de hosszútávon majd a fiam fogja meghatározni, hogy merre haladunk – mondta a villányi borászat vezetője.
Az Év Pincészete-díj egy nagyon komoly szakmai elismerés, amely egy borászatot a szőlőtelepítéstől a pohárba kiöntött borig értékel, és úgy gondolom Günzer Tamás munkája példaértékű lehet a többi bortermelő számára – nyilatkozta a Magyar Nemzet Online-nak a díjátadó után Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár (képünkön).

Az elmúlt években csaknem húszezer hektárnyi szőlőterület újult meg kormányzati támogatással. A mostani pályázati időszakban már 35 milliárd forintot ítéltünk meg a borászatok technológiai fejlesztésére. Jövőre pedig borpromóciós kampányokat indítunk, mind az EU-ban, mind azon kívül, a mennyiségében is növekvő és minőségében is egyre jobb magyar boroknak – mondta a kormányzat borászati terveiről az államtitkár.