időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Ismét kelendő a lucfenyő

Gulyás J. Attila–Köpöncei Csilla
2019.11.26. 05:45
Ismét kelendő a lucfenyő

Még egy hónap van az ünnepig, de a karácsonyfának szánt fenyők kitermelése már megkezdődött hazánk erdeiben. A kínálat az idén is széles lesz, a kisebb, olcsóbb daraboktól az egyedi kinézetű fenyőfákig minden megtalálható a piacon. A korábbi évek slágertermékének számító Nordmann-fenyő mellett a mára szinte elfeledett lucfenyőből is több fogyhat.

Egy-két hét múlva Budapest és a nagyobb városok tereit ellepik a különböző fenyővásárok; az ünnep díszének szánt fenyőfák kitermelését már megkezdték az ország erdeiben. Idén is Somogyból, Zalából és Győr-Moson-Sopron megyéből kerül a legtöbb fenyőfa a fővárosba, de Olaszországba, Romániába és Horvátországba is jut. Kevesen tudják, de az ország fenyőfáinak zömét egyetlen községben, a Nagykanizsa melletti Surdon nevelik.

Az egykor szántónak használt földterületeken 1,5-2 millió fenyő vár arra, hogy egy család nappalijának éke legyen a karácsonyi időszakban. Ezek közül a surdi termelők évente 800 ezer fenyőt visznek a piacra.

Ahogyan azt Kanász Jánostól, Surd polgármesterétől megtudtuk, a szezon a földlabdás fenyőfák kiemelésével már elkezdődött, a termelők pedig a napokban a Nordmann-fenyők vágását is megkezdik. A szintén fenyőtermeléssel foglalkozó településvezető szerint még mindig ez a típus a legkelendőbb a piacon.

A legtöbbet már novemberben kivágják és elindítják a piacra
Fotó: Havran Zoltán

Népszerűségét praktikusságának köszönheti, amellett ugyanis, hogy nagyon szép, a levelei nem szúrósak, a frissességét pedig tovább megőrzi, mint az ezüst- vagy a lucfenyő. Az ára azonban borsosabb, a vásárlóknak ugyanis a fa felnevelésére szánt időt is meg kell fizetniük. A Nordmann-fenyő jóval lassabban nő, mint például a luc. A cserjét 2-3 éves korában ültetik ki, s mire eléri a másfél méteres magasságot, 8-10 év is eltelik.

A polgármester szerint új trend van kialakulóban: a mára szinte elfeledett lucfenyőt újra elkezdte felfedezni a piac. – Amellett, hogy a lucfenyő jóval barátságosabb áron kapható, különleges illata miatt ismét népszerűvé válhat – fogalmazott Kanász János.

A polgármester szerint ebből a típusból ebben a szezonban még kevesebb kerülhet piacra, hiszen az elmúlt időszakban visszaesett kereslet miatt a legtöbb termelő nem ültetett ebből a típusból.

Az árak várhatóan nem változnak majd a tavalyihoz képest: lucfenyőt 3000 forintos méterenkénti áron lehet majd kapni az árusoknál, az ezüst- és a Nordmann-fenyő métere pedig 5000 forint körül alakul.

A konkrét árak ettől eltérhetnek, sokan ugyanis darabáron értékesítik a fenyőket. Ebben az esetben a méret mellett számos tényező befolyásolja az árat. Egy kisebb, de szépen metszett, gondozott fenyő többe kerülhet, mint egy magasabb, de kisebb gonddal nevelt darab. A kereskedők a 120-140 centiméteres, valamint a 200-220 centiméteres kategóriából visznek el a legtöbbet a termelőktől.

Azok, akik igazán mutatós karácsonyfát keresnek, általában a 250 centiméteres tűlevelűek közül válogatnak, az ennél magasabb fenyőkből jóval kevesebb fogy. Surd polgármestere szerint a 3,5-4 méteres fenyőket a régebbi, nagypolgári lakások tulajdonosai választják, az ennél is nagyobb, hatméteres darabok pedig templomokba és különböző intézményekbe kerülnek. Annak azonban, aki szép, egyedi fenyőfát szeretne otthonába, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A kifejezetten szép, négyméteres fenyőkért 30-40 ezer forintot is elkérnek.

A fenyőárusok már december első napjaiban megjelennek a fővárosi és a vidéki nagyvárosok utcáin, a termelők csak később, december közepén kezdik árulni a fenyőt. Annak, aki igazán friss fát szeretne vásárolni, érdemes a termelői vásárokon körülnéznie, hiszen ezeket a darabokat közvetlenül az indulás előtt vágják ki.

Bár a legtöbb családban vélhetően az idén is igazi fenyő illatozik majd az ünnepek alatt, sokan választják a praktikusabbnak tekinthető műanyag verziót is. A nagyobb hazai áruházakban egy mutatósabb, 210 centiméteres műfenyő ára 56 ezer forint körül van, de kisebb fát már 18 ezerért is vásárolhatunk.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.