Itt az azonnali fizetés egy lehetősége, kipróbáltuk

Mai nap elindult a Viber üzenetküldő applikáció új szolgáltatása, a lényegében azonnal jóváíródó fizetés a partnerek között. Kipróbáltuk, sikerült.

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 25. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a bankkártyás fizetés lassan minden árut kínáló vagy szolgáltatást nyújtó helyen elérhetővé válik, eddig a magánszemélyek közti hasonlóan egyszerű pénzmozgás nem volt megoldott: el kellett kérni a 24 jegyű bankszámlaszámot a fogadótól, ha utalni akartunk neki. Persze ez sem olyan rossz megoldás, pláne márciustól, amikor indul az azonnali banki utalás rendszere, de mégiscsak egyszerűbb, amikor valamelyik applikációnkon kiválasztjuk egy ismerősünket, küldjük neki a pénzt, és ha akarja, fogadja, ha nem, visszaküldi.

Ezt a megoldást tervezi világméretekben a Facebook is, mégpedig saját kripto-devizájával, a Librával, hogy ezáltal leegyszerűsítse és olcsóvá tegye a műveletet, megoldva a devizaváltás kérdését is. Most a Viberen a Mastercard és egy magyar startup fejlesztésének köszönhetően lehetővé vált az azonnali pénzküldés Magyarországon, ráadásul a cég nálunk indította el először a szolgáltatást.

Egyelőre limitált a küldhető összeg (havi 125 ezer forint) és nem is ingyenes a szolgáltatás, de mivel egy új alkalmazásról van szó, ez érthető is. Ugyanakkor az igény eleve a kisebb összegek küldése iránt merül fel, hisz egyre gyakoribb az olyan szituáció, amikor a korábban készpénzzel intézett ügyletet anélkül szeretnénk bonyolítani.

Csak egy példa: étteremben, sörözőben egy társaság rendszerint egyben fizet, egyre inkább bankkártyával. Eddig bajlódni kellett, hogy mindenki összeszedje a készpénzt, amivel saját részét fizeti, felváltani a nagyobb címleteket, stb. Azonban egyre többen nem akarunk készpénzzel foglalkozni, és ilyenkor nem volt erre az esetre jó megoldás. Most már van, és igaz, hogy fizetni kell ezer forintig 79 forintot, fölötte másfél százalékot, de pár ezer forintos tételnél legtöbbünknek megéri ez a kis összeg a kényelmet.

Nézzük, hogy is működik a rendszer. A fizetés bankkártyák között történik, így ahhoz, hogy elindítsuk az első fizetést, meg kell adnunk egy bankkártyát, mint egy mobiltárcánál. A fogadó félnél megjelenik, hogy fizetni akarnak neki, amit el kell fogadnia. Ehhez neki is meg kell adni egy kártyát, a későbbiekben viszont arról már utalhat és azon fogadhat utalásokat.

Az első sikeres kísérlet után szimpatikus volt a szolgáltatás, feltehetően jönnek majd a versenytársak is, és egyre több, egyre olcsóbb egyszerű fizetési mód közül választhatunk majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.