Már az idén piacra kerültek azok a hajtatott zöldségek – elsősorban paradicsom és kígyóuborka –, amelyeket a vidékfejlesztési program által biztosított forrásból valósítottak meg a gazdálkodók. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az idén 10-15 hektárnyi új, a modern kor minden követelményének megfelelő üvegházat állítottak termelésbe. Az új létesítményekben az idén legtöbben kígyóuborkát termesztettek, később azonban vélhetően a paradicsom lesz a meghatározó kultúra. Ennek oka, hogy késve készültek el a beruházások, a gazdálkodók jó része pedig annak érdekében, hogy nyáron ne álljanak üresen az üvegházak, egy úgynevezett rövidebb kultúrával ültették be. Mindez okozott némi átmeneti zavart az uborka piacán. Az üvegházakból egyszerre kikerülő nagy mennyiség jóval meghaladta a hazai szükségletet, a külpiaci kapcsolatok hiányában pedig túltermelés alakult ki. Ledó Ferenc szerint ez viszonylag rövid időn belül orvosolható probléma, ha a gazdálkodók időben felkészülnek az exportra.
Szükség is lesz a külpiaci partnerség kiépítésére, az üvegházakból kikerülő hajtatott zöldségek mennyisége a következő években tovább nő. A Vidékfejlesztési program pályázatainak köszönhetően az előttünk álló egy-két évben mintegy 140 hektáron épülhetnek fel a modern kor követelményeinek megfelelő létesítmények. A FruitVeb elnöke jelezte: mivel későn jelentek meg a felhívások és a bírálatra is sokat kellett várni, ezért a beruházások is késésben vannak. A legtöbben tavasszal kapták kézhez a támogatói határozatot. A legtöbb üvegház és fóliasátor most épül, az uniós forrást elnyert kertészeteknek ugyanakkor nincs könnyű dolguk a kivitelezés során. A beruházások megvalósítását ugyanis az Európa-szerte jelentkező kapacitáshiány is hátráltatja. Sem munkaerőből, sem szükséges anyagból nincs elég. Ledó Ferenc szerint ezért sok olyan gazdaság lesz, amely bár már jövőre szeretné termelésbe állítani az új üvegházát, a kapacitáshiány miatt még egy évet kell várnia.