Magyar termesztésű mikulásvirág az advent dísze

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint az elmúlt években itthon jellemzően a nagyobb, magasabb növények voltak kelendőbbek.

2019. 11. 26. 14:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkeztek a virágárusokhoz az évszak legkedveltebb növényei, az ideális időjárásnak köszönhetően az idén a korábbiaknál is szebb mikulásvirágok közül válogathatnak a vásárlók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint az elmúlt években itthon jellemzően a nagyobb, magasabb növények voltak kelendőbbek, ugyanakkor ma már a kisebbeket is egyre többen keresik. Az igényeknek megfelelően a kínálat több mint felét a 12-13 centiméteres cserepes növények teszik ki, a paletta azonban a hat centiméteres minivirágoktól az egészen terebélyes, 23 centiméteres cserépben található darabokig terjed. A kereskedők tapasztalatai alapján a legtöbb továbbra is a klasszikus, piros levelű mikulásvirágból fogy, az elmúlt években azonban a rózsaszín, a fehér, a cirmos és a sárga levelű növény is kelendő lett. Ehhez igazodva a termelők idén is a piros szín tucatnyi árnyalatával jelentek meg, emellett a fent említett színekből is széles a kínálatuk.

A kamara tájékoztatása szerint hazánkban mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirággal, a belföldi kínálat 80-90 százalékát ők állítják elő. A növényt a kívánt mérettől füg­gően június közepe és szeptember közepe közt ültetik el a gazdálkodók, a legtöbben fóliában, illetve üvegházban nevelik, hajtatják. A termesztés sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a nemesítés révén stabilabb a növények fejlődése. Az idei nyári, ősz eleji enyhébb éjszakák kimondottan kedveztek a növénynek, segítettek a vegetációs növekedésben.

A nevéből is adódóan a dísznövény keresettsége Mikulás-nap után jelentősen visszaesik, a cél azonban az, hogy a környező országokhoz hasonlóan itthon is az adventi időszak és a karácsony fő díszítőelemévé váljon a növény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.