Pálinkákat vizsgált a Nébih

Nincs baj a hazai főzdékben készülő pálinkák minőségével – kisebb hibáktól eltekintve –, a kereskedelemben és a vendéglátóhelyeken is az előírásoknak megfelelő párlatok kaphatók. A Nébih kiemelt ellenőrzése ugyanakkor még nem zárult le, karácsony közeledtével pedig a különböző vásárokon is egyre több felügyelő jelenlétére számíthatnak az árusok. Ezeken a rendezvényeken ugyanis nagyobb a kockázata annak, hogy illegálisan készült ital kerül a poharakba.

2019. 11. 19. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember eleje óta kiemelt figyelmet szentelnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a pálinkafőzdék és a szeszes italt forgalmazó vállalkozások ellenőrzésére. A hatóság az akcióval szeretné felderíteni és kivonni a forgalomból az illegálisan előállított italokat, valamint kiszűrni a kínálatból a nem megfelelő minőségű termékeket. A cél ugyanis az, hogy nemzeti italunk, a pálinka továbbra is megőrizze jó hírnevét a hazai és a külföldi pia­cokon egyaránt.

Az ellenőrzés-sorozat az üzemeket, a kereskedelmi egységeket és a vendéglátóhelyeket egyaránt érinti. Bár a vizsgálatok eddigi tapasztalatai vegyesek, bizakodásra ad okot, hogy a hatóság szakemberei eddig többségé­ben csak kisebb hibákat találtak. Az ellenőrök a kereskedelemben 59 pálinkából vettek mintát, az analitikai és az érzékszervi vizsgálatok alapján pedig mindegyik termék megfelelt az előírásoknak, így egyik tételt sem kellett kivonni a forgalomból. Kisebb, kiszereléssel kapcsolatos hibák azonban előfordultak. Akadt például olyan ágyas pálinka, amelynél a párlat gyümölcse nem egyezett az ágy gyümölcsével. Előfordult emellett az is, hogy az előállításra utaló kifejezést nem megfelelően használták a kereskedők. Az érintett nyolc esetben a Nébih kötelezte az előállítókat a címke javítására. A szakemberek máig összesen öt pálinkaüzemben tartottak helyszíni ellenőrzést. Az előállítóknál néhány apróbb higiéniai problémától eltekintve nem tártak fel nagyobb hiányosságot.

A szakemberek eddig öt üzemben tesztelték az italokat
Fotó: MTI/Bugány János

A vendéglátóhelyeken kínált, már bontott pálinkákat először gyors teszttel vizsgálták a Nébih szakemberei. Az ellenőrök 59 egységben összesen 378 termék alkoholtartalmát ellenőrizték. A kiemelt vizsgálatok során 15 pálinkánál fordult elő, hogy az üvegen feltüntetett alkoholtartalom és a helyszínen végzett gyorsteszt eredménye nem egyezett. Így a hatóság munkatársai laboratóriumban is megvizsgálták ezeket a tételeket. Végül tíz terméket kellett kivonni a forgalomból a jelölésen szereplőtől eltérő alkoholtartalom miatt.

A Nébih tájékoztatása szerint a következő időszakban a nagyobb települések karácsonyi vásárain is számíthatnak a felügyelők jelenlétére az árusok. A szabadtéri rendezvényeken, vásárokon ugyanis kiemelt kockázata van a zugfőzdékben, illegális pálinkafőzés során készült termékek forgalmazásának. Az ellenőrzés elsődleges célja a fekete- és szürkegazdaságban előállított termékek piacának visszaszorítása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.