Tél eleji lakomák az ünnepvárás jegyében

Az elkövetkező hétvégén több helyütt gasztronómiai fesztiválokkal köszöntik a tél kezdeti, kiemelt időszakát. Ezúttal sem maradhatnak a finom ételek az üstben, a főzőlapon vagy a kemencében, ahogy a jó borok, pálinkák sem pihennek a pincék mélyén, ízes-fűszeres kirándulásra csábítva a belföldi turizmust idén a korábbiaknál jóval több alkalommal választó magyar családokat.

Magyar Nemzet
2019. 11. 29. 11:33
null
A magyar konyha számos tradíciója kel életre decemberben Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton az etyeki Gasztrosétány várja nyitott pincékkel azokat, akik az Úr eljövetelére való várakozás négy hetét egy könnyed, nagyszülőkkel, gyermekekkel, barátokkal közösen eltölthető gasztronómiai túrával indítanák. A közismertebb, nagyszabású téli etyeki pikniket majd január 18-án tartják, ezúttal a vasárnap kezdődő advent jegyében hangolódhatnak az Újhegy látogatói, ahol az ünnepi kézművesvásárban tematikus ételeket készítenek a helyiek. Lesz ropogós pulykasült, karácsonyi kacsacomb, házi szörpök, forró és tüzes italok, és az első idei bejglikóstolót is meghirdették az etyekiek holnapra. A kisebbek napközben a csokoládéműhelyben maguk készíthetik el a Mikulás-csomagba kerülő édességeket, vagy ajándékokat festhetnek a szüleiknek, akik eközben forralt bort vagy bombardinót, azaz tejszínhabbal díszített fűszeres forró tojáslikőrt kóstolhatnak. A gyerekeket az adventi matiné is szórakoztatja, sötétedéskor pedig közös, tábortüzes éneklésre invitálják a Gasztrosétány kirándulóit.

Holnap érkezik a BalatoniKör öt helyszínes, téli gasztropiknik-sorozata második állomására, Badacsonyba. A Kisfaludy út–Római út találkozásánál, a téli Balatonra panorámás kilátást nyújtó sátorban a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért elkötelezett vendéglátósok, éttermek, borászatok, cukrászdák, pálinkafőzők közös gondolkodás mentén vonultatják föl az egész évben vonzó Balaton jellegzetességeit. A rendezvényen kézművesárusok, élőzene, gyermekprogramok színesítik a tónál tett utolsó novemberi kirándulást.

Erős kezdés a szezon elején: a tradicionális magyar konyha jó étvágyú híveit csábítja a legendás szennai hurkafesztivál ugyancsak szombaton, ahol az egyszerű népi ételt számos falusi változatban, gazdag ízvilággal vonultatják fel az egymással megmérkőző böllérek. A festői zselici faluban már egy évtizede rendeznek évről évre ünnepi programot a hurka tiszteletére, ahol a frissen sült véres, májas változat mellett a zsűrizés ideje alatt olyan különleges fogásokat is megkóstolhatnak a látogatók, mint a rétesbe göngyölt velős hurka, a gesztenyével és a gombával ízesített hurka vagy a kecskéből és a szürkemarhából készült ritkaságok.

Horvát–magyar turisztikai összefogással nemrég új létesítményekkel gazdagodott a téli hónapokban is bejárható Zselici Csillagpark, és vele párhuzamosan a horvátországi Dubravában található Dráva-történeti látogatóközpont, illetve a magyar határ közeli Jankovich-kastély. A csillagparkhoz vezető túraútvonalon tornácos-nádfedeles táj- és információs pontként is szolgáló természetőrház, két lovasokat fogadó pihenőhely várja az újabban napelemekkel felszerelt csillagvizsgáló látogatóit, érdemes ezeket is fölvenni az ünnepek előtti bakancslistára.

A magyar konyha számos tradíciója kel életre decemberben
Fotó: Teknős Miklós

Desszertnek sem utolsó: mézlovagrendek felvonulásával holnap megkezdődik a XVI. Kárpát-medencei mézfesztivál Zalaegerszegen. A kétnapos rendezvényen lesz mézszépségverseny és mézfelismerő verseny, a helyszínen nevezni lehet jótékonysági futásra is. Szombaton és vasárnap húsz-harminc fajtát (hazai, többek közt sárréti, alföldi, tolnai és zalai, valamint határon túli, székelyföldi méhészek termékeiből) kóstolhatnak a látogatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.