A repülés oldhatja fel a városok forgalmi dugóit

Magyar Nemzet
2019. 12. 04. 9:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légi közlekedés, a helikopteres, drónos utazás jelenthet megoldást a nem túl közeli jövőben a nagyvárosok közlekedésében a forgalmi dugók mérséklésére – mondta Zsótér Márton közlekedési, infrastuktúra- és energetikai tanácsadó a köztelevízió műsorában. A távirati iroda szerint hozzátette, hogy a technológia feltételek már adottak, de a közlekedés szabályozására még nincs terv, és az első járművek is csak öt-tíz év múlva jelenhetnek meg, bár vannak olyan start­upok, amelyek öt éven belül ígérik termékeik piacra dobását.

Biztonságos és olcsó megoldásra, az önvezető technológia alkalmazására és nagyfokú automatizálásra lesz szükség a rendszerben – mondta, és megjegyezte, hogy a stabilabb működés érdekében a prototípusokat több rotorral látták el, az árcsökkenést pedig elektromos hajtás beépítésével érték el. Elsősorban a körülbelül tízmillió lakossal rendelkező nagyvárosokban, Dél-Amerikában, Ázsiában jelenhet meg legelőször ez a közlekedési forma – ismertette, és példaként említette, hogy a brazíliai São Paulóban már most is naponta több ezerszer fordul meg helikopter a repülőtér és a belváros között, tíz percre csökkentve az autóval másfél órás közlekedési időt.

A szolgáltatás egyelőre a tehetősek kiváltsága, egy út akár háromszáz dollárba kerül, de egy új cég azt tervezi, hogy öt éven belül New Yorkban hetven dollárból és hat percen belül eljuttatja az utasokat a belvárosból a repülőtérre – magyarázta Zsótér Márton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.