Egy bútor is lehet intelligens (X)

Hatalmas érdeklődés övezte az MVM okosbútor-pályázatát. A négy okosbútort egy általános iskolának, egy középiskolának, egy többfunkciós oktatási intézménynek, illetve egy egyetemnek ítélte oda a szakmai zsűri. A bútorok felhívják a figyelmet az energiatudatosságra, napenergiából származó áramot biztosítanak és találkozási, közösségi pontként is kiválóak.

2019. 12. 01. 23:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden várakozást felülmúlt az MVM Zrt. okosbútor-pályázata iránti érdeklődés: csaknem hatszáz intézmény több mint ezerkétszáz pályázatot nyújtott be. A nevezések hetven százaléka általános- és középiskolákból érkezett, mellettük 11 egyetem is jelezte, hogy szívesen kihelyezne egyet az egyedi térbútorok közül.

Kígyó és kocka

A nyeremény két-két Kígyó, illetve Kocka fantázianevű bútor volt. A művészeti alkotásnak is beillő, tömör fából készült szabadtéri, ergonomikus okosbútorokon egyszerre többen is helyet foglalhatnak. Napelemekkel és USB–aljzattal is felszerelték, így alkalmasak telefontöltésre, mégpedig megújuló alapú villamos energiával. A sötétben hangulatos világítással is szolgálnak a bútorok, szintén a napelemek által előállított energiával.

A Kígyó sajátossága, hogy moduláris, így a variálhatósága miatt könnyen elhelyezhető bármilyen helyszínen. A Kocka egyediségét pedig az adja, hogy fedett, ezért esőben is használhatók az egymással szemben kialakított ülőhelyei.

Új találkozási pontok

A bútorokat egy általános iskolának, egy középiskolának, egy több funkciós oktatási intézménynek, illetve egy egyetemnek ítélte oda komplex szempontrendszer alapján a zsűri. A gyomaendrődi Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola, a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola, illetve a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja gazdagodott egy-egy okosbútorral.

Kígyót helyezhetett ki az udvarára a gyomaendrődi Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola, illetve a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimná­zium, amelynek főbejáratához kiválóan passzol a variálhatósága miatt. – Nagy öröm, hogy az iskolán megtalálható napelemek mellett egy ilyen okosbútorral bővíthetjük a zöldenergiát hasznosító eszközeinket – mondta Kajári Attila, a zalaegerszegi tankerület igazgatója. – Bízom benne, hogy a Kígyó idővel állandó találkozási pontként, új közösségi térként jelenik meg a diákok életében – tette hozzá, majd gratulált a diákönkormányzatnak a sikeres pályamunkához.

A szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola udvarán egy Kockát helyeztek el. – Jó helyre került ez az okoskocka, mert kellően megtestesíti azt a három dolgot, amelyek jellemzik az intézményünket – mondta Hajós Éva igazgató, majd kifejtette: – Kifejezi a környezettudatosságot, a digitális kultúra fejlesztésébe vetett hitünket és a diákcentrikusságot. Ács Rezső, a város polgármestere pedig úgy fogalmazott, hogy mivel Szekszárd viszonylag kis város a megyeszékhelyek között, ezért különösen büszke arra, hogy a két kocka közül az egyik ide kerülhetett.

Társadalmi felelősségvállalás

– Az Elméleti Orvostudományi Központ egyetemünk legmodernebb oktatási egysége – Dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja a KOCKA október 17-i átvételekor. – Az épület valódi multikulturális találkozási pont, egy állandóan pezsgő, lüktető komplexum, melynek mostantól ez az okosbútor is a része. Bízom benne, hogy a Kocka idővel szimbólummá, új közösségi térré válhat az egyetem hallgatói, oktatói, illetve a IX. kerületnek. Nagyon örülök, hogy egy ilyen látványos installáció kellően felhívja a figyelmet a környezetvédelem és az energiahatékonyság jelentőségére – zárta szavait a kancellár.

Az eseményen Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az MVM Csoport céljairól beszélt.

– Szeretnénk, hogy a fiatal generációk mindennapi témái közé bekerüljön az energiahatékonyság és a fenntarthatóság, illetve hogy okos megoldásokkal támogassuk a különböző oktatási intézmények innovatív fejlesztését. Az okosbútor-pályázat az MVM társadalmi felelősségvállalásának több alapelvét ötvözi: az innovációt, a következő generációk támogatását, a fenntarthatóságot, illetve az oktatási intézmények fejlesztését – fejtette ki a vállalatvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.